Srce Italijana Volfanga kuca za decu iz Srbije: Vožnjom bicikla do dečijeg obrazovanja

Možda do sada niste čuli za Italijana Volfanga Pođi-a (Wolfango Poggi), ali vrlo ubrzo hoćete. Italijan velikog srca 14. maja započeće dugu biciklističku rutu, iz Firence do Beograda, a sve sa jednim ciljem – da deci u Srbiji omogući obrazovanje kakvo zaslužuju. Kao deo donatorske kampanje "Sezona Darivanja", Fondacije Novak Đoković, Volfango će započeti svoj 1200 kilometara dug put kako bi selu Vajsko obezbedio sredstva potrebna za izgradnju predškolske ustanove.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

16:43

Srce Italijana Volfanga kuca za decu iz Srbije: Vožnjom bicikla do dečijeg obrazovanja
Foto: Promo

Odlučio sam se da putovanje traje od Firence do Beograda, jer je za mene to kao da idem od kuće do kuće, a i uvek sam želeo da učinim nešto korisno za Srbiju pružajući pomoć onim kojima je najpotrebnija. Putovanje će biti podeljeno u 8 etapa koje će proći kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, gde ću u Beograd stići 22. maja nakon 1200 kilometara vožnje biciklom. Nisam slučajno izabrao 22.maj kao poslednji dan puta, jer je tada rođendan moje supruge ali i Novaka Đokovića", izjavio je humanista Vulfango Pođi.

Humanista Volfango Pođi, poreklom iz grada Forli u Italiji, srpsku kulturu zavoleo je zahvaljujući svojoj supruzi Srpkinji. Godine koje je proveo u Beogradu donele su mu neraskidivu vezu sa srpskom kulturom i njenim narodom, a Beograd opisuje kao svoju drugu kuću. Od 2016. godine, Volfango postaje redovni učesnik humanitarnih sportskih takmičenja, šireći svoj pozitivni uticaj kako u Italiji, tako u celom svetu. Neugasiva želja za pružanjem pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija probudila se nakon iznenadne bolesti njegove sestre. Njena bitka inspirisala ga je da stane na put svom strahu od vode, a ova velika lična pobeda označila je početak njegovog humanitarnog rada, koji je svojim značajnim doprinosom ostavio trag na mnoge porodice, kako u Italiji tako i u ostatku sveta.
Foto: Promo
U želji da svoj uticaj proširi i na njemu dragu Srbiju, Volfango je stupio u kontakt sa Fondacijom Novak Đoković, i ubrzo se pridružio borbi za dečije obrazovanje. Tim Vajska, koji se bori za izgradnju vrtića istoimenog sela koje je Volfanga podsetilo na italijansko selo Portico di Romagna, u kojem je proveo veliki deo svog detinjstva, dobio je svog novog šampiona. Da je ovakav potez bio pravi dokazuje i činjenica da je tokom samo prethodne nedelje skupljeno više od 1.500 evra, što je Volfanga značajno prbiližilo svom zacrtanom cilju. Ovaj plemeniti čin prepoznali su i Konzulati Republike Srbije u Firenci i Trstu, kao i Ambasada Italije u Beogradu .

Preko 1000 dobrovoljaca pridružilo se Sezoni darivanja i ukazalo poverenje timu Fondacije Novak Đoković, a Volfango poziva sve zainteresovane građane da mu pomognu u njegovom cilju, i svojom donacijom omoguće ne samo osnovno obrazovanje, već i jedan od najlepših perioda u životu dece iz sela Vajska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: