Obrazovanje

Reakreditacija UPS-a dokaz kvaliteta, studenti u sigurnim rukama

Reakreditacija UPS-a dokaz kvaliteta, studenti u sigurnim rukama
Foto: N.N. | Reakreditacija UPS-a dokaz kvaliteta, studenti u sigurnim rukama

BANJALUKA - Univerzitet za poslovne studije (UPS) jedina je privatna visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj koja je po drugi put u potpunosti i s uspjehom završila proces akreditacije, potvrđeno nam je iz te ustanove.

Kako podsjećaju, UPS je bio prvi univerzitet koji je 2013. godine uspješno akreditovan, što je, ističu, predstavljalo dovoljno veliki podstrek, motiv i odgovornost da se taj uspjeh ponovi, a u čemu se i uspjelo.

"Postali smo jedini privatni univerzitet koji je reakreditovan i pri tome upisan u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova na nivou Bosne i Hercegovine", napominju iz Univerziteta za poslovne studije.

JEDINSTVENI: Dodaju da je Univerzitet na ovaj način potvrdio kvalitet, odnosno dokazao da je ozbiljan akter naučnoobrazovnog prostora, ali, prije svega, obezbijedio je svojim studentima sigurnost.

"U turbulentnom vremenu pružiti znanja za tržište 21. vijeka, kvalitet i prije svega sigurnost studentima da će sa diplomama biti konkurentni na tržištu rada i imati međunarodno priznate diplome veliki je izazov na koji Univerzitet za poslovne studije uspijeva odgovoriti. Ova činjenica svakako izdvaja Univerzitet za poslovne studije od konkurencije", napominju iz ovog univerziteta.

Kako dodaju, shvatajući da je kvalitet kategorija na kojoj se radi svakodnevno i bez predaha i razmišljajući na način da teorija ima smisla ukoliko doprinosi praksi da bude bolja, Univerzitet za poslovne studije dugi niz godina razvija upravo takve studijske programe.

Pojašnjavaju da su ti programi teorijski, kako bi se zadržao naučni pristup promišljanju, a praktični kako bi se studenti pripremili za tržište rada i zahvaljujući svojim teorijskim i praktičnim znanjima dali doprinos društvu da bude bolje i uspješnije.

RAST: Ovaj univerzitet, podsjetimo, egzistira već 16 godina.

"U 16 godina postojanja Univerzitet za poslovne studije je rastao u svakom smislu, ali je prije svega rastao u pogledu naučnoistraživačkog rada, poboljšanja uslova studiranja i iznad svega kvaliteta obrazovanja", navode iz ovog univerziteta.

Kako dodaju, od samog osnivanja Univerzitet za poslovne studije se vodio mišlju da treba izvoditi nastavu na onim studijskim programima koji će studentima omogućiti konkurentnost na tržištu rada, otvoriti put ka usavršavanju u inostranstvu, a društvu ponuditi kvalitetan kadar.

"Svršeni studenti svih studijskih programa od samog početka rada Univerziteta za poslovne studije lako su nalazili put do zaposlenja i danas obavljaju vrlo važne i odgovorne poslove", podsjećaju iz Univerziteta za poslovne studije.

Ističu da oni, koji su se odlučivali da nastave sticati znanja i čija opredjeljenja su bliža naučnom radu, nesmetano svoje obrazovanje nastavljaju u zemlji i inostranstvu jer je Univerzitet za poslovne studije upravo radom na kontinuiranom razvoju kvaliteta to omogućio svojim studentima. Dokaz tome je, napominju, i druga uspješna akreditacija.

STRUČNJACI: Inače, kako ističu iz UPS-a, pored inovativnih i tržištu prilagođenih studijskih programa, Univerzitet za poslovne studije ima jasno opredjeljenje da pored obrazovanja mladih daje važan doprinos razvoju nauke.

Ocjenjuju da je časopis "Poslovne studije", a koji je resorno ministarstvo kategorisalo kao časopis prve kategorije, najbolja potvrda ovog opredjeljenja.

"Časopisu, koji je ponos Univerziteta, treba dodati naučnu konferenciju 'Nauka i praksa poslovnih studija', veliki broj radova koji objavljuju nastavnici te učešće u projektima. Kadrovi koji izvode nastavu dolaze iz reda najeminentnijih naučnika i stručnjaka iz svojih oblasti. Poseban kvalitet Univerziteta za poslovne studije su mladi kadrovi, koji su dokazani u naučnom svijetu jer upravo oni mogu s uspjehom da prate trendove nauke i prenose ih na studente", napominju iz ovog univerziteta.

Sve to je, dodaju, potvrda društveno odgovornog pristupa poslovanju, a mali doprinos društvenoj odgovornosti daje se i kroz stipendiranje određenih kategorija studenata, popuste, humanitarne aktivnosti i slično.

VRHUNSKO: "Teško je navesti sve ono što čini Univerzitet za poslovne studije, ali je svakako bitno spomenuti i uslove za rad. Univerzitet za poslovne studije, zasigurno, nudi vrhunske uslove za studiranje i istraživanje", naglašavaju iz UPS-a.

Zgrada im je, naime, u centru grada, sa privatnim parkingom za svoje studente i nastavnike. Osim toga, dva amfiteatra, više od 20 učionica, dvije najsavremenije opremljene informatičke sale, biblioteka sa čitaonicom, atelje za studente dizajna, laboratorije za studente ekologije, kuhinja za studente gastronomije, pravna klinika, računovodstvena klinika te prostorije za radionice samo su neki od prostornih uslova za rad u Banjaluci.

Naglašavaju da jednake uslove Univerzitet pruža i u svojim prostorijama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini. Na oko 9.000 kvadratnih metara studenti i nastavnici imaju sve uslove za nesmetan i ugodan rad.

"Vodeći se mišlju da Univerzitet treba da se bavi naukom i obrazovanjem, ali i da treba da bude mjesto gdje će se provoditi vrijeme, mjesto gdje će se živjeti sa naukom i jedni sa drugima, na Univerzitetu za poslovne studije studenti i zaposleni ugodno provode vrijeme u kantini, teretani, obližnjem restoranu i na zajedničkim putovanjima. Sve ovo omogućava bolje upoznavanje, razmjenu ideja i u konačnici dovodi do najvažnijeg cilja za pojedinca, univerzitet i društvo, a to je stručan kadar i dobar čovjek, koji će razvijati zajednicu u kojoj živi i radi", zaključuju iz UPS-a.

Na Univerzitetu za poslovne studije studenti mogu studirati na:

             Fakultetu za poslovne i finansijske studije, na kojem se proučavaju oblasti: Računovodstvo i revizija, Porez, carine i budžet, te Bankarsko i berzansko poslovanje

             Fakultetu za primijenjenu ekonomiju, gdje se izučava oblast Menadžmenta i marketinga

             Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, jedinom fakultetu na našim prostorima koji omogućava obrazovanje u oblasti: Gastronomije, Restoraterstva, Hotelijerstva i Turizma

             Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn, gdje se studenti pripremaju za zanimanja budućnosti bilo da studiraju na Računarskim i informacionim tehnologijama ili Grafičkom dizajnu

             Fakultetu pravnih nauka, koji pored studiranja na studijskom programu Pravne nauke omogućava studiranje i na programu Pravo Evropske unije

             Fakultetu za ekologiju, koji zasigurno predstavlja poželjan studij u vremenu u kojem živimo.

 

Na svim fakultetima nastava se izvodi na prvom i drugom ciklusu studija, a u ekonomskoj oblasti obrazovanja i na trećem ciklusu studija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije