Najnovije vesti
Kultura
Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja

Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja

Dani knjige Filmskog centra Srbije, manifestacija na kojoj će biti predstavljena najnovija izdanja ove institucije iz oblasti filma i filmske umetnosti, održaće se od 14 do 20. maja 2021. godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Publika će imati priliku da, tokom trajanja manifestacije, kupi knjige po promotivnim cenama u periodu od 10 do 20 časova.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
FCS dani knjige poster Foto: Promo
FCS dani knjige poster

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, ovim povodom je naglasio: „Iako svi Filmski centar Srbije vezuju pre svega za sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova, želim da istaknem izdavaštvo Filmskog centra Srbije, kao oblast koja u kontinuitetu godinama hrani domaću publiku i publiku u regionu sa reprezentativnim i kapitalnim delima vezanim za sedmu umetnost. Kao i prošle godine, i ove ćemo imati štampana izdanja značajnih autora, koja će se prepričavati budućim generacijama.“

Filmski centar Srbije je tokom 2020. godine, uprkos objektivnim poteškoćama u pandemijskoj godini, objavio čak sedam novih naslova. U ediciji „Branko Vučićević: Celokupna dela” objavljene su knjige „To je najlepši film koji sam ikada gledao” i „Ma sve su to samo komedije sa plakanjem. Kapitalna knjiga Kristofera Voglera „Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce” jedna je od najtraženijih i najprodavanijih knjiga FCS-a u protekloj godini, a veoma važna su i dela Ivane Kronje („Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: telo, rod i identitet”), Bogdana Zlatića („Pčelinjak u osinjem gnezdu” – monografija Jovana Živanovića), Marine Fafulić („50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019), te knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu”.

- Osim Branka Vučićevića, Filmski centar Srbije u okviru Dana knjige predstavlja ove naslove ali i autore na posebnim, za ovu svrhu upriličenim promocijama. Takođe, knjigama Maje Medić „Snimatelji u srpskom igranom filmu” i Darje Bajić „Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji”, želimo da najavimo frekventna dešavanja i u ovoj godini, sa idejom da prevaziđemo, po broju ali pre svega kvalitetu, izbor knjiga iz 2020. A u prijatnim iznenađenjima ove godine, svakako nećemo oskudevati - dodao je Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

U petak, 14. maja u 18 časova na programu je promocija knjige Ivane Kronje „Estetika eksperimentalnog i avangardnog filma: telo, rod i identitet”, u subotu 15. maja u isto vreme biće predstavljeno izdanje „Pisci u bioskopu” Slobodana Šijana, a dan kasnije u 18h delo Bogdana Zlatića „Pčelinjak u osinjem gnezdu”. U ponedeljak 17. maja u 12h na programu je promocija knjige Marine Falufić „50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji”, u utorak 18. maja u 12h će Darja Bajić predstaviti knjigu „Kulturna politika i stimulacije filmske proizvodnje u Srbiji” a promocija dela Maje Medić – „Snimatelji u igranom filmu“, zakazana je za sredu 19. maja u podne.