Dostupni linkovi

WHO za novi globalni sistem i brže reagiranje na izbijanje bolesti


U kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. zabilježeni su prvi slučajevi zaraze korona virusom (april 2020.)
U kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. zabilježeni su prvi slučajevi zaraze korona virusom (april 2020.)

Treba uspostaviti novi globalni sistem koji će brže reagirati na izbijanje bolesti, što bi moglo osigurati da nijedan budući virus ne izazove pandemiju tako razornu kao COVID-19, objavio je 18. maja nezavisni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Stručnjaci su pronašli ključne nedostatke u globalnom odgovoru početkom 2020. godine - uključujući kašnjenje u proglašenju hitnih slučajeva, propust da se nametnu ograničenja putovanja i čitav "izgubljeni mjesec" kada su zemlje zanemarivale da odgovore na upozorenja - koje su omogućile da se virus brzo širi i preraste u pandemiju sa katastrofalnom posljedicama.

Da bi se pozabavio tim problemima, WHO treba dobiti ovlaštenja kako bi brzo mogao poslati istražitelje koji će ući u trag novim epidemijama i bez odlaganja objaviti pune nalaze.

"Od presudne je važnosti imati ovlašten WHO", kazala je novinarima supredsjedavajuća panela i bivša novozelandska premijerka Helen Clark o pokretanju izvještaja "COVID-19: Neka to bude posljednja pandemija".

Supredsjedavajuća Ellen Johnson Sirleaf, bivša predsjednica Liberije, rekla je: "Pozivamo na novi sistem nadzora i upozorenja koji se temelji na transparentnosti i omogućava WHO-u da odmah objavi informacije".

Ministri zdravstva raspravljat će o nalazima na godišnjoj skupštini WHO-a koja počinje 24. maja.

Diplomati kažu da Evropska unija pokreće reformske napore u agenciji Ujedinjenih nacija za koje će trebati vremena.

"Radujemo se suradnji s našim državama članicama kako bismo razgovarali o preporukama ovog panela i ostalih odbora za izgradnju jačeg WHO-a i zdravije, sigurnije i poštenije budućnosti za sve nas", rekao je generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreysus.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG