Dostupni linkovi

Skup podrške Palestinske dijaspore u Beogradu


Skup podrške palestinskom narodu u Jerusalimu, Beograd, 12. maj 2021.
Skup podrške palestinskom narodu u Jerusalimu, Beograd, 12. maj 2021.

Nekoliko desetina ljudi u organizaciji Palestinske dijaspore u Srbiji održalo je u sredu, 12. maja, na beogradskom Trgu republike skup podrške palestinskom narodu u Jerusalimu.

Oni su nosili palestinske zastave i uzvikivali "Slobodna Palestina", "Spasite Jerusalim", "Spasite Gazu", "Prestanite sa ubijanjem dece".

Između Izraela i radikalne palestinske organizacije Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, poslednjih dana dešava se najveća razmena vatre od rata u Gazi 2014. godine.

Nasilje je usledilo nakon višednevne napetosti u Jerusalimu tokom muslimanskog svetog meseca ramazana i sukoba između izraelske policije i palestinskih demonstranata u džamiji Al-Aqsa i oko nje, na prostoru koji Jevreji poštuju kao Brdo hrama a muslimani kao Plemenito utočište.

Situacija je eskalirala poslednjih dana uoči, sada odloženog, sudskog ročišta u slučaju koji bi mogao završiti palestinskim porodicama deložiranim iz domova u istočnom Jerusalimu.

"Mi smo došli ovde da damo podršku našim ljudima i da pošaljemo poruku našem bratskom srpskom narodu da mi želimo da živimo u miru, želimo našu nezavisnu državu i želimo da Istočni Jerusalim bude naš glavni grad. Ne može niko da pokloni Jerusalim nikome", rekao je na skupu u Beogradu Sami Hijjo, predsednik Palestinske dijaspore u Srbiji.

Prema podacima Palestinske dijaspore u Srbiji živi oko 500 Palestinaca.

Među okupljanima je bio i Ajman Bošnjak, kome je majka iz Srbije a otac Palestinac.

"Da nađemo mirno rešenje, mirno za nas i za njih. Bez krvi, dosta je krvi", poručio je Bošnjak.

Pre skupa Palestinske dijaspore, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je, na konferenciji za novinare, rekao da je sva krivica i sva odgovornost onoga što se trenutno dešava u njihovom regionu na Hamasu.

"Mi ćemo osigurati da se ovo ne dešava, ne samo sada, već ćemo ih naterati da plate cenu kako bismo ih odvratili od nasilja i ispaljivanja raketa na Izrael", poručio je Vilan.

On je dodao da očekuju da će države podržati i razumeti ono što Izrael radi.

"Očekujem da narod i Vlada Srbije razumeju ciljeve Izraela i verujem da imamo podršku Vlade Srbije", rekao je Vilan.

Izraelski ambasador Jahel Vilan daje izjavu medijima, Beograd (12. maj 2021.)
Izraelski ambasador Jahel Vilan daje izjavu medijima, Beograd (12. maj 2021.)

Nasilje je kulminiralo 10. maja vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze nakon što je Hamas prethodno ispalio prve rakete ka Jerusalimu nakon rata 2014. godine kao odgovor na ranjavanje stotina Palestinaca u sukobu sa izraelskom policijom u starom gradu u Jerusalimu.

Izrael je 12. maja izveo stotine vazdušnih napada na Gazu, a palestinski militanti odgovorili su sa više raketnih baraža na Tel aviv i Beershebu.

Prema palestinskim izvorima desetine je mrtvih, uključujući žene i decu, u napadu izraelske avijacije na Gazu.

Izrael je saopštio da ima šest žrtava.

Palestinske militantne grupe su u zajedničkoj izjavi navele da su rakete ispaljene na Izrael u znak protesta zbog sukoba između palestinskih vernika i izraelske policije u džamiji Al-Aqsi u istočnom Jerusalimu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je 11. maja da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od 10. maja usmereni na oko 500 položaja Hamasa.

XS
SM
MD
LG