15. maj  2021. 05.45  | Izvor: Tanjug

Gonkurova nagrada studenata Srbije za roman "Nestrpljive"

BEOGRAD -

Dobitnik Gonkurove nagrade studenata Srbije je roman "Nestrpljive", autorke Đaili Amadu Amal, koji je prošle godine u Francuskoj objavila izdavačka kuća Emmanuelle Collas, saopštili su iz Francuskog instituta.

Đaili Amadu Amal je frankofona književnica, poreklom iz Kameruna. Osnovala je organizaciju žene Sahela, koja se bavi edukacijom žena na severu Kameruna.

U okviru ovogodišnjih Molijerovih dana Francuskog instituta u Srbiji, studenti francuskog jezika univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, danas su odabrali svog favorita među romanima objavljenim prošle godine u Francuskoj.

U konkurenciji su bila četiri romana iz poslednje selekcije za dodelu francuske prestižne nagrade Gonkur 2020: "Nestrpljive" Đaili Amadu Amal ( Emmanuelle Collas , 2020), "Anomalija" Erve Le Telije ( Gallimard , 2020), "Istoriografija" Kraljevstva / Mael Renuar (Verdier , 2020), "Tezej, njegov novi život" Kamij de Toledo ( Verdier , 2020)

Studenti su tokom proteklih meseci čitali i razgovarali o ovim delima, danas je bio organizovan finalni onlajn razgovor, nakon koga su proglasili, onlajn, pobednika.

Roman o prinudnom braku, o bračnom nasilju i poligamiji, književnice Đaili Amadu Amal, otkriva potresnu poziciju žene u Sahelu, u Africi.

Sledeće godine očekuje se prevod ovog romana na srpski jezik.

Ovaj roman su i gimnazijalci Francuske odabrali za svog favorita prošle godine.

Tagovi
Srodne vesti