12. maj  2021. 11.59  →  23.57 | Izvor: Tanjug

Eskalacija sukoba: Izraelska avijacija srušila još jedan soliter u centru Gaze, u Sderotu poginulo dete

JERUSALIM -

U današnjim izraelskim vazdušnim udarima na pojas Gaze, u centru grada Gaze srušen je još jedan soliter, a prenoseći rušenje zgrade izraelski TV kanali su komentarisali da će nakon toga militantni Hamas uzvratiti baražnim raketnim napadom.

Nedugo nakon jučerašnjeg udara izraelske ratne avijacije na jedan soliter u Gazi, Hamas je zasuo raketama šire gradsko područje Tel Aviva, što sve podseća na 50-dnevni razorni sukob koji su 2014. godine vodili Izrael i Palestinci uz veliki broj žrtava, a bez sporazuma na vidiku, prenosi AP.

Palestinske snage potvrdile su da su ispalile oko 210 projektila na Tel Aviv i Beršebu nakon što je Izrael juče izvršio vazdušne udare u pojasu Gaze, ali je izraelska vojska je saopštila da je trećinu tih raketa oborila i da je izvratila udarima na ekstremiste u Gazi, preneo je ranije Rojters.

Agencija navodi i da je u eskalaciji neprijateljstva između Izraela i Hamasa broj žrtava porastao na najmanje 43 ubijenih u Gazi i šest u Izraelu.

Bajden razgovarao sa Netanijahuom, izrazio optimizam

Američki predsednik Džo Bajden je nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izrazio optimizam da bi nasilje između Izraelaca i Palestinaca moglo uskoro da se okonča.

On je izrazio podršku "ponovnom uspostavljanju održivog mira", nakon neprijateljstava dve strane, saopštila je Bela kuća

"Moja očekivanja i nade su da će se ovo završiti uskoro, ali Izrael ima pravo da se brani", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući nakon razgovora sa izraelskim premijerom, preneo je Rojters.

Bajden je takođe "osudio raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa, uključujući one na Jerusalim i Tel Aviv", dodaje se u saopštenju.

Tel Aviv: Ultranacionalisti zaustavi vozilo i prebili vozača

Velika grupa Jevreja ultranacionalsta zaustavila je danas u predgrađu Tel Aviva jedno vozilo kojim je upravljao Arapin, izvukla vozača i prebila ga.

Na video snimcima vidi se kako vozač neuspešno manevriše dok nastoji da umakne i udara u druga dva automobila, a onda ga napadači izvlače iz automobila i počinju da ga tuku, nakon čega čovek ostaje nepomično da leži na asfaltu, prenosi AP.

Doktor Ejal Hašiva iz bolnice Ičilov u koju je prevezen vozač automobila potvrdio je da je povređeni zadobio teške telesne povrede, ali da je u stabilnom stanju.

Ejal Jariv, zamenik predsednika opštine Bat Jam u Tel Avivu izjavio je za Kanal 12 da se policija nije odazvala pozivu da interveniše i pomogne napadnutom čoveku.

Danas je i u Jerusalimu grupa od preko 100 Jevreja demonstrirala i uzvikivala "Smrt Arapima", u gradu Akri grupa Arapa je napala i teško povredila jednog Jevreja.

Iz tamošnje hitne pomoći je potvrđeno da je rulja pokušala da zaustavi i napadne ekipu u ambulantnim kolima.

U raketnom napadu, u izraelskom gradu Sderotu poginulo dete

Izraelski bolničari izjavili su danas da je jedan šestogodišnjak poginuo u raketnom napadu iz Gaze na stambenu zgradu u izraelskom gradu Sderotu.

U tom napadu ranjeno je još pet osoba, preneo je AP.

Junajted Hatzalah, dobrovoljna bolnička organizacija, saopštila je da je jedna žena u teškom stanju i da su još tri osobe zadobile lakše povrede, kada je raketa koju su ispalili ekstremisti u Gazi pogodila stambenu zgradu u Sderotu.

Izvor: CBC News: The National (YouTube)

Blinken razgovarao sa Netanijahuom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, saopštio je američki Stejt department.

Blinken je u razgovoru izrazio zabrinutost u vezi sa salvom raketnih napada na Izrael, istovremeno ponavljajući poziv svim stranama na deeskalaciju tenzija, preneo je Rojters.

On je Netanijahuu istekao potrebu da i Izraelci i Palestinci žive bezbedno i sigurno.

Izrael je saopštio da su njegovi avioni jutros gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, a drugi napadi bili su usmereni na druge vojne ciljeve Hamasa.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 43 žrtve, od toga 13 dece u vazdušnom napadu, a izraelske snage su saopštile da proveravaju ove izveštaje i da im je izbegavanje civilnih žrtava prioritet, a da svoje akcije ograničavaju na vojne ciljeve.

Izraelski politički lideri i vojska saopštili su da su ubili na desetine "militanata" i izvršili napade na objekte koje koristi Hamas.

U gradu Lod, blizu Tel Aviva, gde živi mešovito jevrejsko-palestinsko stanovništvo proglašeno je vanredno stanje, a dve osobe su poginule nakon što je raketa pogodila njihovo vozilo u toj oblasti.

Automobili su zapaljeni, a 12 ljudi je povređeno u sukobima i demonstracijama u tom gradu zbog nasilja u Gazi. Gradonačelnik Loda uporedio je situaciju sa građanskim ratom.

U utorak uveče je u izraelskom napadu potpuno uništena dvanaestospratnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje kancelarije.

Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na Tel Aviv, gde su se tokom večeri oglašavale sirene.

Izrael bombardovao kuću najvišeg operativca Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su bombardovale dom najvišeg operativca Hamasa Salaha Dahmana koji je, kako navode, koristio tu kuću kako bi skladištio oružje za tu organizaciju.

Vojska je objavila snimke napada, na kojima se vidi kako raketa pada na zgradu u gusto naseljenom kvartu, što je izazvalo veliku eksploziju, prenosi Tajms of Izrael navodeći da je uzrok eksplozije verovatno municija koja se nalazila unutra.

Stanovnicima oblasti uz granicu sa Pojasom Gaze naloženo je da odu u skloništa i zaštićene oblasti posle napada.

Pogođeni su i gradovi Aškelon i Ašdod, južno od Tel Aviva.

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Venesland izrazio je zabrinutost zbog nastalog stanja.

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmera. Lideri svih strana treba da preuzmu odgovornost kako bi se sukobi obustavili. Cena ovog rata u Gazi je poražavajuća i plaćaju je obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Venesland.

Najavljeno je i da će Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija održati danas hitan sastanak posvećen eskalaciji napetosti između Izraelaca i Palestinaca.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za napade na centralni i južni Izrael.

Vođa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da je Izrael "zapalio vatru u Jerusalimu i Al-Aksi i da se plamen proširio na Gazu, pa je odgovoran za posledice".

Hanije je rekao da su Katar, Egipat i UN sa kojima su u kontaktu pozvali na smirivanje situacije, ali da je Hamasova poruka da to zavisi od ponašanja Izraela.

Bela kuća je osudila raketne napade Hamasa i drugih palestinskih grupa na Izrael i poručila da jevrejska država ima legitimno pravo da se brani.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je na smirenost i uzdržavanje od nasilja na obe strane i izrazio žaljenje SAD zbog palestinskih i izraelskih žrtava u ovom sukobu.

Jedan od najuglednijih rabina apeluje na uzdržanost

Jedan od dva najuglednija izraelska rabina apelovao je danas na uzdržanost dok se šire sukobi između Jevreja i Palestinaca.

On je apel uputio nakon što su mediji izvestili o širenju uličnih napada Jevreja na pripadnike arapske manjine u Izraelu, od kojih su neki organizovali nasilne proteste u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi, preneo je Rojters.

"Ne smemo biti uvučeni u provokacije i nanošenje štete drugim ljudima ili njihovoj imovini", rekao je rabin Sefardskih Jevreja Jicak Josef.

"Tora Izraela ne odobrava uzimanje zakona u svoje ruke i nasilje", naveo je on u saopštenju.

Netanjahu: Hamasu ćemo naneti udarac kakav ni ne sanjaju

Premijer Izraela Banjamin Netanjahu potvrdio je danas da je likvidirano nekoliko komandanata Hamasa i zapretio da će Izrael naneti toj militantnog organizaciji "udarac kakav i ne sanjaju".

I izraelska vojska je potvrdila da je likvidirala četvoricu zapovednika i više od deset operativaca Hamasa, navodeći da je preduzela "kompleksne, do sada neviđene operacije" u koordinaciji sa izraelskom obaveštajnom službom Šin Bet, prenosi londonski Gardijan.

Istovremeno, iz Hamasa potvrđuju pogibiju svoga komandanta Basema Ise, zbog čega će, kako navodi dopisnik Gardijana, Hamas odlučnije nastaviti raketne udare na Izrael.

SAD: Junajted i Delta otkazali letove ka Tel Avivu

Američke vazduhoplovne kompanije Junajted i Delta, otkazale su današnje i sutrašnje letove iz SAD za Tel Aviv, navodi se na informativnom portalu za vazdušni saobraćaj FlajtAver.

Ovi informaciju su potvrdili i predstavnici kompanija Junajted i Delta, navodeći da se situacija u Izraelu pomno prati zbog oružanih sukoba između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Rojters.

Predstavnik kompanije Delta je izjavio da za sada nema nagoveštaja kada bi mogao da bude obnovljen avio-saobraćaj prema Izraelu.

Ganc: Vojne operacije će trajati onoliko koliko je potrebno

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je danas da će se vojne operacije u pojasu Gaze nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno.

Prva žrtva izraelskih vojnih snaga

Izraelska vojska je saopštila danas da je u protivtenkovskom raketnom napadu u blizini Pojasa Gaze, ubijen jedan izraelski vojnik što je prva smrtni slučaj u izraelskim vojnim snagama tokom trodnevne borbe sa Hamasom.

Vojska je saopštila da je u jutrošnjem napadu ubijen narednik Omer Tabib star 21 godinu, preneo je AP.

U napadu su povređeni još jedan oficir i jedan vojnik.

"Izrael se ne priprema za prekid vatre. Trenutno nema datuma završetka operacije", istakao je on, preneo je izraelski list "Tajms of Izrael".

Tokom obilsaka grada Aškelona, Ganc je rekao da Izrael neće slušati moralna predavanja protiv svoje dužnosti da zaštiti izraelske građane.

Istovremeno, izraelska Služba bezbednosti Šin Bet identifikovala je četvoricu najviših komandanata Hamasa koji su poginuli u zajedničkoj operaciji sa izraelskim odbrambenim snagama ranije danas.

Basem Isa, komandant Hamasove gradske brigade u Gazi, Džama Tala, šef njene sajber komande i odgovoran za poboljšanje tačnosti raketa grupe, Džamal Zabeda, šef istraživanja i specijalnih projekata u odeljenju za proizvodnju municije i Hazem Hatib, Hamasov glavni inženjer u odeljenju za municiju, svi su poginuli u napadima, naveo je Šin Bet.

Prema podacima bezbednosne službe, Sami Radvan, vođa Hamasovog odseka tehničke obaveštajne službe i Valid Smali zadužen za industrijsku opremu odeljenja za proizvodnju oružja, takođe, su ubijeni u ranijim napadima na lokacije Hamasa.

Šin Bet je naveo da je, pored toga, ubijeno još 10 operativaca iz Hamasovog odseka za proizvodnju, istraživanje i razvoj oružja.

Nabhan: Izvršiti pritisak na Izrael

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan pozvao je danas sve "dobronamerne ljude" da izvrše pritisak na Izrael da prihvati mirno rešenje, da prestanu da "gledaju kroz nišan" i da na Palestince počnu da gledaju kao na susede.

On je agenciji Tanjug, a povodom sukoba koji traju već dva dana rekao da izraelski avioni bombarduju uglavnom civilna naselja u Gazi i da je do sada poginulo 36 osoba, uglavnom civila, od kojih su 10 deca.

Upitan da li postoji opasnost da to preraste u veći i dugotrajniji sukob rekao da Palestina pokušava da okonča taj sukob i da nikome nije u interesu da on traje.

"Mi pozivamo na pregovore već dugo vremena, godinama, ali Izrael nikako da prihvati da pregovara na načelima koja su definisana i koja su potpisana sa njima. Oni žele i dalje u istočnom Jerusalimu da izbace ljude iz svojih kuća i da dovlače doseljenike iz raznih zemalja sveta da ih tamo naseljavaju", rekao je Nabhan.

Prema njegovim rečima, rešenje bi moglo da bude da se Palestinci vrate u sva naselja koja im pripadaju na osnovu dogovora.

"Zapadna obala i pojas Gaze su jedinstvena politička enklava na kojima treba da se stvori palestinska država. Jerusalim je međunardoni, duhovni, turistički grad koji treba da bude ujedinjen i da svi imaju pristup tom graduu, da ne bude pod njihovom samokontrolom. Mogu oni imati svoj glavni grad u zapadnom delu možemo mi imati svoj glavni grad u istočnom delu koji nama pripada i koji je okupiran. Ne postoji drugi način da se to reši", poručio je Nabhan.

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja bi danas trebalo da se održi povodom eskalacije sukoba, Nabhan kaže da očekuje da SAD stave odluku na svaku moguću odluku, kao što su i ranije to radili.

Ambasador Vilan: Izrael nema nameru da eskalira situaciju

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, povodom sukoba u Izraelu, rekao je danas da njegova zemlja nema nameru da eskalira situaciju i ocenio da sva odgovornost leži na terorističkoj organizaciji Hamas, koja će, kako napominje, platiti cenu.

"Izrael nema nameru da uništi Gazu ili da uništi Hamas. Ako bismo želeli to da uradimo, mogli bismo za manje od dva dana. To nije naša namera. Definitivno naša namera nije ni da ubijamo civile", izjavio je Vilan na konferenciji za novinare.

Ambasador je podsetio da je od ponedeljka uveče Izrael pod konstantnim raketnim napadom Hamasa iz područja Gaze.

Do sada je, prema njegovim rečima, ispaljeno više od 1.000 raketa na izraelske civile, a oko jedne petine, odnosno 200 raketa, palo je na Palestince unutar Gaze.

Napominje da je Izrael od 2014. godine, kada je prošao kroz ciklus nasilja u operaciji u Gazi, pokazao maksimalnu uzdržanost, ne reagujući na povremene napade terorističke organizacije.

"Teroristička organizacija nam sada daje ultimatum i onda počne da ispaljuje tako veliki broj raketa na naše gradove i na našu prestonicu Jerusalim", rekao je ambasador.

Naveo je da je samo juče praktično 80 odsto izraelske populacije bilo na udaru vatre i to ne samo oko pojasa Gaze, već sve do Tel Aviva i čak severnije od Tel Aviva.

"To nije situacija koju bilo koja vlada u svetu može tolerisati i zato smo delovali od ponedeljka uveče", rekao je Vilan.

Navodi da Hamas ovde čini dvostruki ratni zločini. Prvi ratni zločin je namerno ubijanje civila, a drugi je što svoje civile koristi kao ljudski štit.

Izrael je, kako naglašava, u poslednja dva dana obaveštavao ljude o pozicijama koje će bombardovati, pozivajući ih da napuste to područje.

Upitan koliko čitava situacija ima veze sa najavom izbacivanja četiri palestinske porodice iz svojih kuća u istočnom Jerusalimu, ambasador je rekao da je pitanje četvrti Šeik Džarah, u kojoj se nalaze njihove kuće, trenutno pred sudom koji još nije doneo odluku o tom slučaju i da je ono samo iskorišćeno kao izgovor za provokacije.

"Pravni sistem u Izraelu je nezavistan. Ne kontrolišemo vrhovni sud. Sud je shvatio situaciju i odlučio da odloži ročište", izjavio je ambasador.

Naveo je i da očekuje podršku srpske vlade u onome što Izrael radi i da očekuje da će ljudi i vlada razumeti ciljeve Izraela.

Srodne vesti