12. maj  2021. 12.47  | Izvor: RTV (Branka Dragović Savić)

Srbija pred energetskom tranzicijom (AUDIO)

BEOGRAD -

Vodonična tranzicija je neizbežna kako bi uspešno bio transformisan energetski sektor zasnovan na održivim izvorima, zaključeno je na stručnoj konferenciji posvećenoj vodoničnoj strategiji Srbije.

audio icon

Stručnjaci procenjuju i da Srbija ima resurse na kojima može efikasno da krene u proizvodnju vodonika, koji se u razvijenim zemljama već koristi kao zeleni energent. Prilog pripremila za RNS Branka Dragović Savić.

Ideja stručne konferencije, koju su organizovali portal Energije Balkana i Tim za vodonik“, jeste da se Srbija priključi svetskom procesu dekarbonizacije i okretanja klimatski neutralnom razvoju, uz učešće stručnjaka, akademske zajednice, privrede i uz institucionalnu podršku – istakao je dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Radivoje Mitrović.

"Cilj je da se, umesto višegodišnje rasprave, u relativno kratkom roku da dođemo do akciono utemeljene strategije koja će davati rezultate".

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković kazala je da su i aktulne izmene propisa o energetici ključne za energetsku transformaciju koja će obezbediti održivi razvoj.

"Energetska tranzicija je nešto što nas sve čeka a potrebe za električnom energijom će sve više rasti" rekla je Atanackovićeva.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rudarstva i energetike podržalo je inicijativu za izradu Vodonične strategije Srbije, a dogovoreno je i da ona bude deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine.

Tagovi
Srodne vesti