12. maj  2021. 12.18  | Izvor: Tanjug

Nema povređenih srpskih državljana u Izraelu

BEOGRAD -

U najnovijim izraelsko-palestinskim sukobima nema povređenih državljana Srbije, izjavio je danas za Radio Beograd 1 počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnima udarima.

Vojne snage su potvrdile i da su preko noći izveli desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

"Naši građani su, prema mojim saznanjima, dobro. U stalnom smo kontaktu sa njima. U obavezi su da se pridržavaju naređenja izraelskih vlasti. Svi u radijusu od 40 kilometara od linije razdvajanja su pogođeni i ponovnim zatvaranjem škola i životom u neposrednoj blizini skloništa. Sve privredne aktivnosti su uslovljene aktuelnom bezbednosnom situacijom", rekao je Nikolić Radio Beogradu 1.

Prema jutrošnjim izveštajima, Ministarstvo zdravstva u Gazi potvrdilo je da u izraelskom bombardovanju ima najmanje 20 poginulih osoba, među kojima je i devetoro dece, stradalim u vazdušnim napadima u Pojasu Gaze u odgovoru na Hamasovo ispaljivanje raketa na Jerusalim.

Izraelska vojska tvrdi da je napad izvela protiv naoružanih grupa i vojnih ciljeva u Ga nakon što su palestinski militanti, prema rečima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, prešli "crvenu liniju", ispaljujući rakete na područje Jerusalima.

Izraelska vojska objavila je da su palestinski militanti ispalili oko 150 raketa na teritoriju Jerusalima i južni Izrael, a odgovornost za raketne napade preuzeli su Hamas i manja militantna grupa Islamski džihad, javile su zapadne agencije.

Srodne vesti