12. maj  2021. 11.19  →  19.35 | Izvor: Tanjug

Petoro ranjene dece u Kazanju u ozbiljnom stanju, optuženi za napad priznao krivicu

KAZANJ -

Zamenik glavnog hirurga dečije kliničke bolnice Mihail Pospelov u Kazanju rekao je novinarima danas da su petoro dece koja su zadobila rane u pucnjavi u školi u kritičnom stanju.

Prema rečima lekara, u bolnicu je u utorak primljeno 18 povređenih, a još dvoje je zatražilo medicinsku pomoć zbog raznih povreda, dok 12 dece ima rane od vatrenog oružja, prenosi TASS.

Pospelov je rekao da su sva deca na intenzivnoj nezi bila podvrgnuta operacijama.

Bivši učenik otvorio je u utorak vatru u školi u Kazanju i tom prilikom ubijeno je devet, a povređeno 23 osoba.

Optuženi za napad na školu priznao krivicu

Ilnaz Galjavijev, optužen za napad na školu u ruskom gradu Kazanju, izjasnio se da je kriv, javio je dopisnik Tas s-a iz sudnice.

"Priznao je krivicu za zločin za koji se tereti", rekao je tužilac.

Tatarstan: Sahranjene žrtve pucnjave u Kazanju

Rođaci i prijatelji nastradalih u pucnjavi u školi u ruskom gradu Kazanjus, plakali su i grlili se tokom današnje sahrane devetoro ubijenih.

Bilans stravičnog napada je sedmoro ubijenih učenika i dvoje zaposlenih i 23 ranjenih koji su hospitalizovani, u pretežno muslimanskoj republici Tatarstan, u kojoj je zbog ovog krvavog zločina proglašen Dan žalosti, prenosi AP.

Bokori cveća su na improvizovanom spomen-obeležju ispred škole br. 175 u gradu Kazanju, 700 kilometara istočno od Moskve, gde je naoružani napadač u utorak pucao i naterao u beg učenike koji su pokušavali da napuste školu, neki od njih skačući kroz prozore sa viših spratova školske zgrade.

Istražitelji nisu ustanovili motiv zločina i zašto je uhapšeni napadač, 19. godišnji Ilnaz Galijaviev, izveo smrtonosni napad na svoju bivšu školu.

On je optužen za ubistvo i danas se pojavio pred sudom gde mu je određen dvomesečni pritvor u istražnom zatvoru.

Ruski zvaničnici su ranije potvrdili da je rekli da je Galijaviev ima urednu dozvolu za nošenje vatrenog oružja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je šefu Nacionalne garde da revidira propise o posedovanju i nošenju oružja za civile.

Nezavisni mediji su podsetili da nikakve mere za pooštravanje kontrole za posedovanje oružja nisu primenjene, iako je Putin dao sličan nalog pre tri godine nakon što je 21 osoba poginula u pucnjavi u jednoj školi na Krimu.

Srodne vesti