Najnovije vesti
Vesti Beograd
Vesić se emotivnim rečima oprostio do Bratislava Brace Petkovića

Vesić se emotivnim rečima oprostio do Bratislava Brace Petkovića

Komemoracija povodom smrti Bratislava Brace Petkovića, pozorišnog režisera, dramaturga i nekadašnjeg ministra kulture i informisanja, koji je iznenada preminu u 73. godini života, održana je juče u Starom dvoru. Od njega su se oprostili prijatelji i saradnici, a o njegovom životu i radu govorili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i glumac Goran Sultanović.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Braca Petković Foto: Grad Beograd
Braca Petković

Odajući poštu svom preminulom prijatelju, Vesić se prisetio zajedničkih trenutaka, obilaska antikvarnica, kao i knjiga u kojima su tražili poruke.

– Ovde su danas knjige i ljudi koji te vole. Poznavali smo se decenijama jer tebe nije bilo moguće ne poznavati. Skroman, komunikativan, neposredan i spreman da sa svakim podeliš i ono što znaš i ono što imaš – rekao je Vesić.

On je naveo da su poslednjih sedam godina blisko sarađivali i da je od Brace Petkovića mnogo naučio o istoriji Beograda, ljudima koji su zadužili naš grad, kulturi, spomenicima, automobilima i crkvi.

Komemoracija - Braca Petković
Foto: Grad Beograd
Komemoracija - Braca Petković

– Odlazio sam na tvoje predstave, zajedno smo pripremali ceremoniju otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji. Bio si spreman da svakom pomogneš, jer si osećao nepravdu i patnju. Pre samo nekoliko dana ovde smo se dogovarali o projektovanju novog Muzeja automobila koji će biti ispod Brankovog mosta, a nekoliko dana ranije razgovarali smo sa prijateljima o mojoj novoj knjizi koje ne bi bilo da me ti nisi nagovorio da je napišem. Obećavam da ću završiti Muzej automobila, kako smo se dogovorili, i da će se taj muzej zvati po tebi, jer njegovi eksponati su tvoji, lično si ih dao Gradu Beogradu. Kako bi Sokrat u svojoj završnoj besedi pred sudijama rekao: „Ali već je vreme da odlazim. Ja u smrt, a vi u život. A ko od nas ide ka boljem spasenju, to niko ne zna osim Boga” – rekao je Vesić i pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu Braci Petkoviću.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da mu je posebna čast ta što je bio kolega i prijatelj Bratislava Petkovića.

Nikola Selaković na komemoraciji
Foto: Grad Beograd
Nikola Selaković na komemoraciji

– Opraštamo se od velikog čoveka neizmerne duhovne širine. Divnog, tihog, a komunikativnog. Takođe od marljivog i vrednog, pravednog domaćina i stvaraoca– naglasio je Selaković.

Komemoracija
Foto: Grad Beograd
Komemoracija

Istakao je da je Petković bio jedan od tvoraca savremenog beogradskog duha, te filigranski poznavalac srpske istorije i kulture.

Glumac Goran Sultanović se zapitao šta treba reći o čoveku sa kojim je drugovao više od pola veka.

– Svako od vas je voleo Bracu na svoj način. On je čovek koji je voleo pozorište, kulturu, automobile, svoj grad i Srbiju i imao vremena da svakome koga sretne posveti nekoliko minuta i pomogne ako može. Ne znam ljude koji su mu nešto nudili, znam samo one koji su od njega nešto tražili. Bratislav Petković je ostavio traga za svog života u našem gradu, napravio prvo privatno pozorište, ostavio gradu Muzej automobila na kojem bi mu pozavideli mnogo veći gradovi od Beograda, bio je čovek plemenite duše i skroman, voleo svoju porodicu, neko ko je ostavio trag u našim životima i trag u vremenu. Zato neću da se opraštam sa njim nego ću poželeti da nastavimo tamo gde smo stali i kažem „doviđenja” – rekao je, između ostalog, Goran Sultanović.

Komemoracija povodom smrti Bratislava Brace Petkovića
Foto: Grad Beograd
Komemoracija povodom smrti Bratislava Brace Petkovića

Komemoraciji u Starom dvoru prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, članovi porodice, kao i veliki broj poštovalaca i prijatelja.

Pročitajte još

Bratislav Braca Petković bio je pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja igranih na beogradskim pozorišnim scenama, od kojih su pojedina iekranizovana.

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. godinu i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu. Poznat je i kao kolekcionar oldtajmera, bio je osnivač i direktor Muzeja automobila u Beogradu i vlasnik najstarije poslastičarnice u Beogradu.