Kada će se električni automobili cenom izjednačiti sa benzincima i dizelašima?

Proizvođači automobila masovno prelaze na električne i hibridne modele kako bi prosečne emisije voznog parka stavili ispod granice

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

11:00

Kada će se električni automobili cenom izjednačiti sa benzincima i dizelašima?
Foto: B92/NÆ

Električni automobili biće jeftiniji u salonima, odnosno na izlasku s proizvodne trake, od vozila na fosilna goriva u Evropi u roku od šest godina, a mogli bi da zauzmu punih 100 posto tržišta do 2035. godine, piše Revija HAK.

Proizvođači automobila masovno prelaze na električne i hibridne modele kako bi prosečne emisije voznog parka stavili ispod granice od 95 g/km CO2 u Evropskoj uniji, ili će se suočiti s velikim kaznama. Studija Bloomberg New Energy Finance je otkrila da će električne limuzine i SUV-ovi imati istu cenu izrade kao i vozila s SUS motorima od 2026. godine dok će mali automobili to dostići do 2027. godine, navodi se u studiji koju je naručila Evropska organizacija za transport i okolinu (Transport and Environment), nevladino udruženje koje je blisko institucijama Evropske unije.

– Električna vozila biće stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina – izjavila je Julia Poliscanova, viša direktorka za vozila i e-mobilnost u Evropskoj federaciji za transport i okolinu. Pad cene baterija i upotreba proizvodnih linija posvećenih proizvodnji električnih vozila će ih pojeftiniti u proseku čak i pre subvencija, navodi se u studiji. Očekuje se da će se električna limuzina, koja je koštala gotovo 40.000 evra pre oporezivanja 2020. godine, prodavati po istoj ceni kao model s benzinskim ili dizelskim motorom, koji je koštao oko 20.000 evra do 2026. godine, pokazalo je istraživanje.

Električni automobili predstavljaće 50 posto prodaje novih vozila do 2030. i 85 posto do 2035. ako politike ostanu iste, a mogli bi da dostignu i 100 posto do 2035. godine ako zakonodavci povećaju ciljeve za CO2 u vozilima i pojačaju druge politike za podsticanje tržišta, poput bržeg uvođenja stanica za punjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: