Počinju "Muzeji za 10" u Galeriji Matice srpske, ulaz na sve događaje besplatan

Manifestacija "Muzeji za 10" počinje u muzejima širom Srbije, a poseban program pripremila je Galerija Matice srpske.
Tema manifestacije ove godine je "Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse" i posvećena je preispitivanju odnosa muzeja i zajednica kojima služe, podsticanju ekperimentisanja sa novim i hibridnim modelima kulturnog stvaralaštva, kao i isticanju kretivnog potencijala kulture i uloge muzeja u izgradnji održive budućnosti.
 
Posetioci Galerije Matice srpske, osim Stalne postavke srpske umetnosti XVIII, XIX i XX veka i izložbe "Slike velikih formata – Svedočanstvo epoha" imaće priliku da vide i novu izložbu "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)".
 
Takođe, moći će svakodnevno da uživaju i u programima kreiranim u skladu sa temom manifestacije – promocijama knjiga, predavanjima, kustoskim tumačenjima, predstavi, porodičnoj avanturi za velike i male, kao i kreativnim radionicama za decu. 
 
Raznovrsnim programom, čiju okosnicu čine komunikacija, interakcija, inovativnost i dostupnost sadržaja, Galerija Matice srpske obeležiće i Evropsku noć muzeja u okviru manifestacije, sa idejom ukazivanja na neophodnost ostvarivanja bogatsva tumačenja, doživljaja i pristupa umetnosti, pred kojom smo svi jednaki.
 
Ovo je najveća muzejska manifestacija u Srbiji i njome koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Iz godine u godinu privlači veliki broj posetilaca, a celokupan sadržaj je besplatan. U nastavku je program u Galeriji Matice srpske, a detaljnije o svakom događaju saznajte OVDE.
 
PROGRAM:
 
12. maj, 19h
 
Promocija knjige Čišćenje slika i drugih polihromnih površina
 
13. maj, 19h
 
Predavanje Pariz Save Šumanovića
 
14. maj, 19
 
Predstava Dve žene i jedan rat
 
15. maj, Evropska noć muzeja
 
11h: Kreativna radionica za decu: Kada umetnica svoj lik dočara
12h: Promocija knjige Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti
14h: Rekonzervacija – Muzejski razgovori
17h: Drama u Galeriji (dramska radionica za tinejdžere)
19h: Otvoreni konzervatorski atelje
21h: Stručno tumačenje izložbe Identitet(i)
 
16. maj od 10 do 22 sata
 
Porodični dan u GMS. Avantura za velike i male
 
17. maj, 19h
 
Koncert The Howlite
 
18. maj u 19h
 
Promocija knjige Jugoslavija na venecijanskom bijenalu (1938–1990). Kulturne politike i politike izložbi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".