Fudbaleri Sportinga slave Rubena Amorima (©Reuters)
Fudbaleri Sportinga slave Rubena Amorima (©Reuters)

Čudotvorac Amorim okončao duopol Porta i Benfike, Sporting šampion posle 19 godina - navijači se tukli s policijom ispred stadiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.05.21. | 23:16

Paulinjov gol overio titulu

Lisabon slavi titulu, ali ne onaj deo na koji su nas fudbalske okolnosti navikle u trećem milenijumu. Benfika nije šampion, već je to Lisabon posle dugih devetnaest godina čekanja! Sporting je predugo čekao titulu, baš predugo. Još od vremena kada su vanvremenski as Mario Žardel s 42 gola i Žoao Pinto s još 20 asistencija doneli pehar u vitrine, a Rikardo Kvarežma tek debitovao kao 17-godišnji klinac kada je očarao čelnike Barselone. Ali je Sporting i dočekao svoj dan. Devetnaestu titulu po redu, večeras će i narednih dana svi slaviti Rubena Amorima i njegovu šampionsku generaciju!

Lavovi iz Lisabona su posle minimalnog trijumfa nad Boavistom uz gola Paulinja u 35. minutu definitivno zaseli na tron i prekinuli duopol najvećih rivala! Porto je u tih bezmalo dvadeset godina osvojio jedanaest, a Benfika još sedam šampionskih kruna, pa se tako konačno oseća neki novi duh fudbala u Portugaliji koja odavno ne zna za neku treću boju pored crvene i plave.

Izabrane vesti

Veličanstven uspeh Rubena Amorima koji je u svojoj debitantskoj sezoni na klupi Sportinga napravio ono što njegovi prethodnici nisu mogli toliko dugo! Postao je tako jedan od najmlađih trenera među osvajačima nacionalnog prvenstva, a ovo mu je definitivno najveći uspeh karijere otkako je okačio kopačke o klin. Kako i ne bi kada se trenerskim pozivom bavi tek tri godine, a pre dve godine je tek počeo da radi u najvišem rangu portugalskog fudbala! Sa Bragom je prošle sezone osvojio nacionalni kup, ali ovaj trofej vredi mnogo više. Pogotovo jer je Amorim kompletirao duplu krunu uz osvojeni nacionalni Liga kup.

Pazite sada ovo, u vreme kada je Sporting poslednji put osvojio titulu, Ruben Amorim još nije igrao profesionalni fudbal! Karijeru je započeo godinu dana posle te Sportingove krune, dakle 2003. godine u Belenensesu, posle čega je prešao u Benfiku s kojom je četiri puta bio prvak države, a uz to osvojio i pregršt drugih trofeja.

Dok su fudbaleri Sportinga overavali titulu na terenu, ispred stadiona Žoze Alvalade pravila se žurka okupljenih navijača koja se kasnije pretvorila u potpuni haos i metež. Naime, proslava velikog broja navijača ispred stadiona u vreme pandemije virusa korona nateralo je jake policijske snage da izađu na teren u pokušaju da prekinu žurku i rasteraju ljude. To je međutim probudilo gnev kod pristalica Sportinga koje su se kasnije potukle s policijom, a prema izveštajima iz Portugalije i haos i dalje vlada ispred stadiona... Više možete pogledati OVDE.

Kako javljaju svedoci sa lica mesta, ispred stadiona Sportinga nalaze se na hiljade pristalica kluba, a u fizičkom obračunu sa policijom bilo je i povređenih na obe strane, dok je deblji kraj izvukao i reporter jedne portugalske televizije kome je rasečena noga!

Detalj sa televizije ispred stadiona Žoze Alvalade Detalj sa televizije ispred stadiona Žoze Alvalade

Tenzije su vrhunac dostigle nedugo pošto je Paulinjo postigao gol za vođstvo Sportinga! Ubrzo su navijači počeli da pale baklje i slave titulu, na šta je ubrzo i oštro reagovala policija sa “oklopnjacima“, posle čega se sve pretvorilo u atmosferu ludila i nemira. Prema tvrdnjama Rekorda situaciju su pokušali da smire viđeniji navijači Sportinga koji su na sve načine pokušavali da pozovu ostale pristalice na smirivanje konflikta, ali je policija bila prinuđena da koristi gumene metke i ostala pomagala kako bi držali situaciju pod kontrolom.

USKORO OPŠIRNIJE...

PORTUGALIJA 1 – 32. KOLO

Nedelja

Fereira - Maritimo 1:1 (1:1)

/Luiz 12 - Žoel 40/

Žil Visente - Braga 1:1 (1:1)

/Gonsalves 29 - Orta 9/

Ponedeljak

Portimonense - Moreirense 1:2 (1:1)

/Fabrisio 20 penal – Feranezi 44, Franko 82/

Porto – Farense 5:1 (3:0)

/Taremi 6, Martinez Toni 14, Luis Dijaz 20, Taremi 59, Mario 84 – Lika 89/

Utorak

Santa Klara – Rio Ave 1:0 (0:0)

/Karvaljo 52/

Tondela – Belenses 1:3 (1:2)

/Gonzalez 3 – Kasiera 20, 59, Kardoso 39 penal/

Nasional – Benfika 1:3 (1:0)

/Pedrao 8 – Pedrao 78ag, Ramos 81, 86/

Sporting Lisabon – Boavista 1:0 (1:0)

/Paulinjo 36/

Sreda

21.15: (2,50) Vitorija Gimarais (3,20) Famalikao (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PaulinjoSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara