KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Radnički 1923 dosanjao superligaški san

Ne stišava se euforija nakon plasmana fudbalera Radničkog 1923 u Linglong Super ligu Srbije. Slavilo se sinoć na ulicama Kragujevca do kasno u noć, uz navijačke pesme i neizbežnu bakljadu, a kako i ne bi, kada se na povratak Radničkog 1923 u elitni rang takmičenja čekalo punih šest godina.

Nisu se uoči početka ove sezone u taboru kluba sa “Čika Dače” razmetali pompeznim izjavama i najavljivali pohod na Super ligu. Znali su Kragujevčani da je teren jedino pravo merilo i da će se tu videti koja ekipa zaista zaslužuje plasman u elitu.

Već nakon jesenje polusezone bilo je jasno da je Radnički 1923 po kvalitetu daleko iznad ostalih ekipa u ligi i da je konačno sazreo trenutak za povratak u društvo najboljih srpskih klubova. Čak i nešto slabiji rezultati tokom prolećnog dela sezone nisu skrenuli Kragujevčane sa superligaškog puta. Sada, kada se konačno došlo do cilja, vreme je da se klub sa “Čika Dače” pripremi za izazove koje sa sobom nosi učešće u najkvalitetnijem rangu takmičenja.

JOŠ SE NISU SLEGLI UTISCI: Nikola Fržović, direktor FK Radnički 1923

– Iskreno, nismo se nadali ovakvom epilogu uoči starta sezone, iako smo se maksimalno trudili i davali sve od sebe da uopšte dođemo u ovu situaciju. Mislim da u ovom trenutku još uvek nismo u potpunosti svesni razmera jednog ovakvog uspeha i sigurno je da će biti potrebno određeno vreme dok se ne slegnu utisci. Naša namera je da u narednom periodu klub profesionalno izdignemo na jedan viši nivo i da Radnički 1923 u godinama koje slede postane standardni superligaš, koji će služiti na ponos svim Kragujevčanima – reči su prvog čoveka kluba sa “Čika Dače” Nikole Fržovića.

“Čašu meda još niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči”, reči su velikog Petra Drugog Petrovića Njegoša, ispisane u njegovom epohalnom delu “Gorski vijenac”. Radnički 1923 je u prethodnih šest godina prošao kroz brojna razočarenja, od ispadanja u treći rang takmičenja, pa do onog nesrećnog poraza od Inđije u finalu prvoligaškog baraža pre dve godine, sve dok nije ispio svoju “čašu meda”.

ZASLUŽENO U ELITI: Slavko Perović, sportski direktor Kragujevčana

– Fudbal je poštena igra u kojoj dobiješ ono što si zaslužio. Ja mislim da smo mi ovaj uspeh po svemu što smo prikazali na terenu tokom ove sezone u potpunosti zaslužili. Ulazak u Super ligu je velika stvar i mi smo izuzetno ponosni na ove momke što su uspeli da izguraju ovu sezonu do kraja, boreći se fer i pošteno za svaki bod. Bilo je prilika da Radnički 1923 i znatno ranije uđe u Super ligu, ali se tada očigledno nisu poklopile kockice. Ovo je tek prvi korak za budućnost i naša namera je da Radnički 1923 kroz jedan ozbiljan i moderan proces vremenom dođe u situaciju da napravi i neke značajnije rezultate – poručio je sportski direktor Kragujevčana Slavko Perović.

Kada je nakon perioda rezultatske krize tokom prolećnog dela sezone, koji je ozbiljno ugrozio superligaške ambicije “crvenih”, uprava kragujevačkog kluba odlučila da okonča saradnju sa tadašnjim šefom stručnog štaba Aleksandrom Lintom, briga o prvom timu poverena je treneru omladinske selekcije Dejanu Joksimoviću. Mladi stručnjak nije ustuknuo pred najtežim izazovom u svojoj trenerskoj karijeri, uspeo je da u kratkom roku pre svega psihološki podigne ekipu i ponovo je usmeri ka zacrtanom cilju.

VRATIO EKIPU NA PRAVI KOLOSEK: Dejan Joksimović, šef struke Radničkog 1923

– Sticajem okolnosti, imenovan sam za šefa stručnog štaba u trenutku kada je nakon perioda nešto lošijih rezultata atmosfera u ekipi bila malo poremećena. Srećom, momci su uspeli da prepoznaju važnost i ozbiljnost situacije, tako da smo zajedničkim snagama uspeli da se domognemo željenog cilja. Pored igrača, koji su izneli najveći teret ove sezone, velike zasluge idu i na račun bivšeg šefa struke Aleksandra Linte i njegovih saradnika, čiji je udeo u ovom uspehu nemerljiv – istakao je Joksimović.

Kragujevčane do kraja sezone očekuju još dve utakmice, u kojima će pokušati da sačuvaju vodeću poziciju na tabeli Prve lige Srbije. Već u subotu “crveni” putuju u Dobanovce na megdan ekipi Budućnosti, dok će u poslednjem kolu, koje je zakazano za sredu, 19. maj, ugostiti ekipu Jagodine.

GRADONAČELNIK DAŠIĆ LIČNO ČESTITAO FUDBALERIMA RADNIČKOG 1923 NA PLASMANU U SUPER LIGU

PODRŠKA NOVOM SUPERLIGAŠU: Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i član Gradskog veća za sport Predrag Stevović posetili su danas stadion “Čika Dača” kako bi igračima, stručnom štabu i članovima uprave Radničkog 1923 lično čestitali na plasmanu u najviši rang takmičenja.

Gradonačelnik Dašić je napomenuo da je ulazak Radničkog 1923 u Linglong Super ligu Srbije velika stvar za grad Kragujevac i da će lokalna samouprava i dalje čvrsto stajati uz klub.

– Ovo je veliki uspeh za koji su najzaslužniji sami igrači, koji su uspeli da izađu na kraj sa brojnim pritiscima i da na čist i sportski način izbore superligaški status. Ono što me posebno raduje, to je što kod ovih momaka vidim izraženu želju da sačuvaju prvo mesto na tabeli do kraja sezone. Grad Kragujevac će svakako nastojati da finansijski podrži Radnički 1923 u najvišem rangu takmičenja – izjavio je Dašić.

Član Gradskog veća za sport Predrag Stevović dotakao se postojeće infrastrukture na stadionu “Čika Dača” i njenog prilagođavanja uslovima takmičenja u Linglong Super ligi Srbije.

– Imamo jednu priličnu delikatnu situaciju da stadion “Čika Dača” ne zadovoljava u potpunosti standarde za igranje utakmica Super lige, a da je sa druge strane planirana njegova totalna rekonstrukcija. Shodno tome, svako eventualno ulaganje u postojeći objekat predstavljalo bi u neku ruku promašenu investiciju, s obzirom da je u planu izgradnja novog stadiona. Nastojaćemo da u dogovoru sa Fudbalskim savezom Srbije pronađemo neko kompromisno rešenje kako bi naš Radnički 1923 na svom stadionu mogao da igra utakmice Super lige, sve dok ne dođe trenutak za potpunu rekonstrukciju “Čika Dače” – otkrio je Stevović.

M. P.
Foto: N. Kotlajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!