Davidovac izazvao Budućnost 1Foto: Beta/KK Crvena zvezda

Tenzično će sigurno biti u finalnom serijalu plej-ofa ABA lige, koji od 16. maja na tri dobijene utakmice, počinje u hali “Aleksandar Nikolić”.

Tihi junak Crvene zvezde, Dejan Davidovac, bio je večeras apsolutni gospodar dešavanja na parketu i glavni režiser, na kraju, ubedljivog trijumfa crveno-belih nad Igokeom u majstorici polufinalnog serijala – 76:53.

Četvrti put zaredom, Zvezda je posle trećeg meča obezbedila učešće u serijalu za trofej u ABA ligi i sigurno učešće u Evroligi naredne sezone. Nakon eliminacije zaista kvalitetne i generalno kompaktne ekipe Igokee (2-1 u pobedama), srpski velikan će treći put uzastopno u regionalnom finalu igrati protiv Budućnosti, trenutno najvećeg takmaca na Jadranu. Biće to i sedma prilika crveno-belih da se domognu regionalnog trofeja. 

Izgledalo je tokom prvog poluvremena da doživljeni nokaut u Laktašima nije ostavio značajnije posledice po izabranike Dejana Radonjića.

Zvezda je u tom periodu u pozicionom napadu igrala veoma kvalitetno; za uvodnih 16 minuta ubacila je čak 40 poena, do poluvremena impresivnih 48 i to u  rasporedu uloga u kojima glavne role nisu pripadale Voldenu i Lojdu. Samo u prvoj četvrtini, Nnoko je pod košem dobio više pasova nego li za čitavu drugu utakmicu. Kamerunski centar je nešto izraženuju kreativnost materijalizovao sa 11 poena, uspevši čak i da na niskom postu pivotima udesno i poluhorogom napokon izdominira protiv Karlmajkla.

Umesto nadahnute igre, koju je pred majstoricu obećao trener Bajić, Igokea je izašla na strelište bez municije za dalekometnu paljbu. Iako je defanzivno Zvezda u prvih 20 minuta loše defanzivno branila perimetar Atić, Jošilo i Grej to šutem sa distance nisu iskažnjavali.

Istovremeno, njihovi isforsirani pokušaji sa niskog posta nisu prolazili, što je domaćinu dalo šansu da i u sporom ritmu napravi ogromnu razliku. Od momenta kada je početkom druge deonice kročio na parket, sa pozicije četiri Davidovac je zagospodario terenom. Za nepuna četiri minuta ubacio je 10 poena, dvema trojkama iskažnjavao je skupljanje u reketu rivala i pomoć na Lojdu. Zvezda je do odlaska na odmor imala devet timskih asistencija (smao dve manje od ukupno 11 u Laktašima) i nekako je razlika od maksimalnih 18 poena (40:22) bila potpuno logična.

Da ipak ni majstorica neće proći bez drame, bez obzira na to što je domaćin za uvodnih 20 minuta ubacio 48 poena, postalo je jasno u trećoj deonici u kojoj se sistem na krhkim nogama prelako raspao. Da Dobrić nije vezao dve trojke kojima je prekidao seriju gostiju od 0:9, Igokea je mogla da kod rezultata 54:50 razliku smanji na samo poen (Jošilo u tranziciji promašio šut za tri).

Napad Zvezde je u tom intervalu delovao kao usporeni snimak; opterećeni faulovima – Lojd, Lazić, potom i Dobrić ostali su bez ideje što se ogledalo i u činjenici da crveno-beli u poslednjh šest minuta nisu postigli poen iz igre.

Na sreću domaćina, Igokea je sav ulog stavila na Klemonsa koji jeste u tom intervalu izrežirao njen povratak (ubacio 12 od ukupno 15 poena) ali bez pomoći saigrača iz spoljne linije suštinski ništa nije mogao u krucijalnoj poslednjoj deonici.

Od rezultata 54:50 na 2:55 u trećoj četrtini, pa sve do kraja utakmice, gosti su ubacili mizerna tri poena, samo dva u četvrtoj četvrtini (izjednačili time negativni rekord ABA lige). Pet vezanih poena Davidovca u tranziciji bili su ujedno i prvi za Zvezdu na utakmici.

Momak iz Zrenjanina do kapitalnih 71:53 u 37. minutu ubacio je ili asistirao za svaki poen Zvezde u četvrtoj deonici (22p, 4/5 za tri, 3as) zadavši tako šah-mat Igokei, bacivši ujedno rukavicu u lice Budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari