Hoti izlistao spisak dokumenata koje je predao Kurtiju o dijalogu sa Beogradom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je svom nasledniku na toj funkciji Aljbinu Kurtiju prilikom primopredaje dužnosti pre dva meseca predao sva dokumenta koja se tiču dijaloga sa Beogradom, prenosi Kossev.

Hoti je sa tom informacijom ponovo izašao u javnost, pošto je Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi rekao da prethodna vlada nije dostavila sva potrebna dokumenta o dijalogu sa Beogradom.

Hoti tvrdi da je pripremljen dokument „Položaj Republike Kosovo za dijalog sa Srbijom“, u kojem su, kako navodi, detaljno razrađene sledeće tačke:

„Trajnost Republike Kosovo kao nezavisne države: Međunarodni sud pravde zapečatio je nezavisnost Kosova proglašenu 17. februara 2008. godine, što znači da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim zakonima i da je stoga nepovratna i trajna.

O teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati: To isključuje bilo koji oblik dijaloga o teritorijalnoj razmeni; Ne može se uticati na ustavnu organizaciju Kosova: Jedinstveni karakter države Kosovo i druga pitanja koja obezbeđuju funkcionalnost države Kosovo u celini ne mogu biti deo dijaloga;

Konačni sporazum treba da obuhvati uzajamno priznavanje, priznavanje Kosova od pet zemalja EU koje to nisu uradile, članstvo u UN i druge međunarodne organizacije i trasiranje puta za proces evrointegracija – atlantsko Kosovo“.

U dijalogu su postignuti određeni dogovori, ali vredelo je načelo da nema konačnog sporazuma bez dogovora o svim pitanjima, pre svega o′uzajamnom priznanju, kao glavnom pitanju konačnog sporazuma, naglasio je Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari