Utapanje Šapićeve stranke u SNS – izranja li mu funkciju gradonačelnika

Vesti 11. maj 202119:16 60 komentara

Koje će funkcije Aleksandar Šapić dobiti ulaskom u Srpsku naprednu stranku, još nije poznato. Politički analitičari ocenjuju da je to normalan proces, kako bi se prvo naprednjaci navikli na činjenicu da im ponovo dolazi neko sa strane. A 120.000 glasova, koje je Srpski patriotski savez osvojio na prošlim izborima, neće se svi preliti u SNS.

„Stigo pre vremena, dobrodošao, jesi prvi put ovde?“, upitao je predsednik SNS Vučić.

„Prvi put“, odgovara Šapić.

Prvi zvanični sastanak Vučića i Šapića u Srpskoj naprednoj stranci trajao je sat vremena ali detalji sa njega se još čuvaju u tajnosti.

POVEZANE VESTI

„Mislim da bi krajem maja trebalo da bude Glavni odbor i tad bi trebalo sve da se spakuje“, kazao je Šapić.

Šta se pakuje i kome će teret pasti sa leđa, kriju i naprednjaci, ali mnogi ovaj potez vide kao dobar za oba Aleksandra.

„Ono što bi trebalo da radi opozicija radi Vučić, umesto da se smanjuje broj entiteta opozicije jer mnoge od njih ne možete nazvati strankama i da se ukrupnjavaju, oni to ne žele. Vučić je uradio dobar potez i on i Šapić, i SNS je sada jača“, ocenio je Zoran Panović iz Demostata.

Na prošlim izborima SPAS Aleksandra Šapića osvojio je 120.000 glasova. Međutim, oni se neće automatski preliti kod naprednjaka.

„Većina birača Šapića su ljudi koji nisu hteli da glasaju za Vučića, oni su hteli da glasaju za nekakvu opoziciju, ne možda za Đilasa ili Obradovića, ali ni za Vučića. Nisam siguran da će veći deo tih birača glasati za tu stranu“, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Utapanje SPAS-a u SNS najverovatnije je deo dogovora za naredne izbore, pre svega beogradske, jer se pretpostavlja da će Šapić biti kandidat naprednjaka za gradonačelnika.

„Mene zaista ne bi iznenadilo da pre kraja mandata sadašnje Skupštine grada Šapić bude izabran za gradonačelnika. To je optimalno dovoljno vreme da se isproba kakve su njegove sposobnosti i da li on zaista nosi 120 hiljada glasova ili su oni nestali njegovim ulaskom u SNS“, dodaje Milivojević.

„Ono što je za Vučića malo neobično, što dva njegova glavna čoveka za Beograd su dvojica žutih ili demokrata – Vesić i Šapić, Vesić je najbliži saradnik Zorana Đinđića i Šapić je iz faze Đilas – Tadić, tako da ne može Vučić bez DOS-a totalno“, kaže Panović.

Aleksandar Šapić nije prvi koji ulazi u SNS i koji će dobiti po svemu sudeći visoke funkcije. I aktuelna premijerka Ana Brnabić bila je čak nestranačka ličnost, pa ministarka, pa je na kraju postala i deo Srpske napredne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare