Nutricionistkinja iz Danske dobitnica svetske nagrade za hranu 1Ilustracija Foto: Pixabay/LoveToTakePhotos

Nutricionistkinja Šakuntala Haraksing Tilsted (71), koja je uvela inovativne načine uzgoja ribe bogate mikrohranjivim sastojcima i masnim kiselinama i pomogla u njihovoj primeni u zemljama u razvoju, proglašena je danas za dobitnicu Svetske nagrade za hranu.

Tilsted, koja je odrasla na karipskom ostrvu Trinidad, a kasnije postala državljanka Danske, dobila je nagradu kao priznanje za dostignuća u uspostavljanju sistema ishrane na bazi ribe koji su poboljšali način ishrane, zdravlje i egzistenciju miliona ljudi širom sveta.

„Doktorka Tilsted je otkrila kako se ove male ribe bogate hranjivim sastojcima mogu uzgajati lokalno i jeftino“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u snimljenoj izjavi emitovanoj na proglašenju dobitnika.

Tilsted je počela istraživanje u Bangladešu 1980-ih, nakon razgovora sa lokalnim ženama koje su joj rekle jedu razne lokalne male vrste riba, što ih čini jačima.

„Uspela sam da procenim hranljivi sastav ovih malih vrsta riba i shvatila da su izuzetno bogate višestrukim mikronutrijentima, vitaminima i mineralima i što je najvažnije da su oblici u kojima su pronađeni vrlo dostupni i da ih apsorbuje ljudsko telo“, rekla je ona agenciji AP.

Svetsku nagradu za hranu ustanovio je dobitnik Nobelove nagrade za mir Norman Borlaug 1986. godine kako bi odao priznanje naučnicima i drugima koji su poboljšali kvalitet i dostupnost hrane.

Nagrada je vredna 250.000 američkih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari