Na Bajram objekat Elektrodistribucije u Pljevljima prelazi u vlasništvo Islamske zajednice

0
110

Pljevlja: Žele džamiju umjesto šaltera za struju

U skladu sa provjerenom informacijom u posjedu Redakcije portala o namjeri Crnogorskog elektrodistributivnog sistema da na Bajram donese odluku u skladu sa pravnim normama, da objekat Elektrodistribucije u Pljevljima vrati u vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore,Redakcija portala se putem elektronske pošte obratila Vladimiru Čađenoviću,Izvršnom direktoru CEDIS-a i od njegove Službe za korporativne komunikacije dobila potvrdu te informacije.

U četvrtak, 13 maja 2021.godine Odbor direktora CEDIS-a će donijeti odluku o zaključenju ugovora kojim će se predmetno vlasništvo CEDIS-a prenijeti na Islamsku zajednicu Crne Gore i na taj način ispraviti višedecenijska nepravda kojom je jedan vjerski objekat oduzet od pripadnika Islamske zajednice. Tog datuma kad će biti donesena odluka je i prvi dan Bajrama, najvećeg vjerskog praznika za pripadnike Islama, pa će ovaj događaj biti svojevrsan poklon CEDIS-a pripadnicima Islama na ovaj veliki dan. Posle donesene odluke iz CEDIS-a će biti izdato prigodno saopštenje za javnost.

Hadži Hasan džamija na Jaliji je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine uz minimalnu nadoknadu. Od džamije je ostala minara, zidana lijepo tesanim kamenom, visoka 30 metara. Na temeljima džamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno. Vakuf ove džamije je imao berbernicu, dva dućana, pekaru, baštu, džamiju od tvrdog materijala i groblje uglednih građana islamske vjere. Od svega toga ostalo je samo minare da prkosi jednoj suludoj politici u kojoj nisu pošteđena ni groblja Islamske vjerske zajednice kao ni vjerski objekti.

Izvor: https://www.pvinformer.me/


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.