Biznis
Poznato koja HAKERSKA GRUPA je odgovorna za zastoj goriva u SAD

Poznato koja HAKERSKA GRUPA je odgovorna za zastoj goriva u SAD

Zbog sajber napada na cevovod kojim do istočnog dela SAD dolazi 45 odsto goriva, američki predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio veći transport drugim cevovodima.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
nafta profimedia-0163380170 Foto: Profimedia
nafta profimedia-0163380170

Prema procenama analitičara, napad koji se dogodio u noć petak na subotu, je najuspešniji napad na energetsku infrastrukturu dosad zabeležen u SAD. Oni dodaju da se ova "sajber nezgoda" vrlo lako može pretvoriti u katastrofu u stvarnom svetu, piše portal SEEbiz.

Pročitajte još

Iza napada navodno stoji ruska kriminalna organizacija DarkSajd (DarkSide), a NBC Njuz navodi kako postoje naznake da je reč o pokušajima iznude, a ne napadu uz znanje i odobrenje ruske države. Prema prvim procenama, čini se kako su kriminalci uspeli da iskoriste sigurnosne propuste nastale zbog toga što veliki broj inženjera radi od kuće i na daljinu zbog epidemioloških mera uvedenih zarad suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

Tačnije, čini se da su se dokopali korisničkih imena i lozinki za softvere za rad na daljinu kao što su TeamVjuer (TeamViewer) i Majkrosoft Remout Desktop (Microsoft Remote Desktop).