Otvorena laboratorija za medicinsku genetiku u Nišu, donacija ambasade SAD

Zdravlje 11. maj 202115:20 5 komentara
TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC

Na Medicinskom fakultetu u Nišu je otvorena najsavremenija laboratorija za medicinsku genetiku, donacija ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, vrednosti 500.000 dolara.

Svečano su je otvorili ambasador te zemlje Entoni Godfri, dekanka Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Stanković Đorđević je istakla da će laboratorija omogućiti dijagnostiku malignih i retkih bolesti, kao i analize genetskih predispozicija za maligne bolesti.

Šefica laboratorije i profesorka Medicinskog fakulteta u Nišu Tatjana Jeftović Stojmenov kazala je da će laboratorija omogućiti pre svega analize gena za sve bolesti koje su monogenske ili poligenske, odnosno omogućiće razvoj precizne medicine, važne za prevenciju i brzu dijagnostiku.

„Karcinom pluća, dojke i debelog creva, sve su to bolesti koje su se nekada lečile tako što su se određeni citostatici iz protokola davali svim pacijentima. Zahvaljujući dobijenim aparatima, moći ćemo da radimo analize koje će omogućiti precizno ‘gađanje’ upravo onog gena koji je uzrokovao samu bolest“, istakla je Jeftović Stojmenov.

Kazala je da su pacijenti do sada genetske analize radili u Beogradu ili u Solunu, Sofiji i drugim gradovima.

Na otvaranju nove laboratorije profesori Medicinskog fakulteta su radili tri godine, a sada će analize obavljati i rezultate tumačiti doktori nauka, te će lekari na klinikama, kada dobiju rezultat, znati kako treba da postupe u lečenju pacijenata pojedinačno, izjavila je Jeftović Stojmenov.

Dodala je da očekuje da laboratorija uskoro počne da radi ali, kako je kazala, predstoji zakonska procedura preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i kupovina reagenasa.

Ambasador SAD Entoni Godfri istakao je da laboratorija nosi naziv po Džonu Fortingemu, čija je uloga u Prvom svetskom ratu malo poznata – on je 1914. godine finansirao slanje poljske bolnice sa deset američkih lekara za lečenje vojnika u Srbiji i radio u Nišu i u drugim gradovima Srbije kao službenik američkog Crvenog krsta.

Godfri je izneo da su u proteklih 20 godina SAD dale više od milijardu dolara pomoći Srbiji, za njen prosperitet i zdravlje građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare