Izložba fotografija "Heroine" Svetlane Jovanović od 14. do 22. maja u Kući Đure Jakšića 1Foto: Svetlana Jovanović

Izložba fotografija “Heroine” umetnice Svetlane Jovanović biće otvorena u Kući Đure Jakšića 14. maja od 18 do 21 čas i trajaće do 22. maja, najavljeno je iz ovog izlagačkog prostora.

“Heroine” su serija isceniranih ženskih portreta, na granici između umetničkog portreta i modne fotografije.

Modeli na fotografijama igraju ulogu i glavni su akteri neke priče ili njenog fragmenta. Inspiraciju za ovu seriju Jovanović nalazi u delima istorije umetnosti, literaturi i filmu.

Psihološki pristup i pažljiv izbor modela izdvaja ove portrete od ostalih sličnog žanra.

Žene na fotografijama predstavljene su kao impresivne i moćne, i istovremeno ljudski ranjive. Nedavno, na internacionalnom takmičenju Dani fotografije u Rovinju Jovanović je bila finalistkinja, a njeni radovi postali su deo kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Svetlana Jovanović rođena je u Beogradu, gde je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu. Studirala je fotografiju na Kraljevskoj akademiji umetnosti (KABK) u Hagu i nastavila usavršavanje na Novoj akademiji lepih umetnosti (NABA) u Milanu i Internacionalnom centru za fotografiju (ICP) u Njujorku, SAD, gde trenutno živi i radi. Izlaže internacionalno od 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari