Dostupni linkovi

Picula: Jedino zakon koji garantuje nezavisnost tužilaštva je prihvatljiv za EU


Zgrada državnog tužilaštva, Podgorica, Crna Gora (novembar 2016.)
Zgrada državnog tužilaštva, Podgorica, Crna Gora (novembar 2016.)

Izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula smatra da je izmena zakona o tužilaštvu "srž sudskog sistema" te da se ne može tretirati kao drugorazredno političko pitanje.

Ocenivši ovo pitanje kao "kontraverznim još od početka", Picula je naveo da će se o mogućem usvajanju zakona izjasniti nakon ishoda debate oko ove teme u Crnoj Gori.

Međutim, upozorio je da je za sve evropske institucije dobrodošao jedino onaj ishod koji garantuje nezavisnost pravosuđa od političkog uticaja.

"Usvajanje ovih revidiranih zakona, treba da bude veoma jasno: zadržavajući sudstvo na putu nezavisnosti, ali, sa druge strane, da bude sposobno da se nosi sa kriminalom i organizovanom korupcijom, ali da ne bude kontaminirano voljom političkih partija", izjavio je Picula novinarima.

Naglasio je da je Venecijanska komisija u poslednjem mišljenju dala kritičke napomene, ali je ipak ostavila prostor za kompromis.

"Ne želim da komentarišem tumačenja različitih crnogorskih političara iz Vlade ili opozicije, ali izražavam i dalje oprez jer ne znamo kako će teći debata u parlamentu", upozorio je Picula.

Venecijanska komisija je 10. maja u mišljenju o izmenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocenila da je neophodno osigurati da Tužilački savet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je rekao da se raduje što Venecijanska komisija konstatuje značajan napredak u odnosu na prethodne predloge zakona koji su razmatrani u martu.

Ovo je drugo mišljenje ove institucije koja se bavi ustavnim pitanjima.

Venecijanska komisija je 22. marta objavila negativno mišljenje o predloženim izmenama u Zakonu o tužilaštvu u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG