Privreda

Cvijanovićeva i Krivokapić ozvaničili ukidanje putarine

Cvijanovićeva i Krivokapić ozvaničili ukidanje putarine
Foto: Srna | Cvijanovićeva i Krivokapić ozvaničili ukidanje putarine

TREBINJE - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić su na međunarodnom graničnom prelazu Sitnica, kod naplatnih kućica na crnogorskoj strani, ozvaničili ukidanje naplatne rampe za putarinu na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi.

"Ovo je veliki dan i veliki poduhvat, a sve u funkciji bolje saradnje i boljeg razumijevanja, ali i olakšica za naše građane i našu privredu, zbog čega mi u Republici Srpskoj jako cijenimo ovaj crnogorski gest, pa je to i razlog što sam ja danas ovdje", kazala je juče Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je ovo gest kojim su pokazani dobri prijateljski odnosi, gest u kome se, kako kaže, ne postavljaju, već uklanjaju barijere, a u prilog tome ide i puna saglasnost Republike Srpske da se naprave integrisani granični prelazi između dvije države, što će ponovo donijeti olakšice i za građane i privredne tokove.

"Olakšice će naročito osjetiti oni koji češće prelaze ovdje granicu, oni koji odlaze na jednu ili drugu stranu da obiđu svoje porodice, jer su veze ovdje jako isprepletene i mi smo upućeni jedni na druge, bilo porodičnim ili turističkim i privrednim vezama, a ta upućenost ne smije da trpi barijere", dodala je Cvijanovićeva, napominjući da predstoji još mnogo zajedničkog rada na spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali i avio-saobraćaju dvije zemlje, poput revitalizovane linije Banjaluka - Tivat.

Najavila je da bi sljedeće godine trebalo da počne i izgradnja puta Foča - Šćepan polje, što će doprinijeti boljem infrastrukturnom povezivanju RS i Crne Gore.

Krivokapić je istakao da je ovo samo jedan u nizu divnih dana, počev od 30. avgusta, kada se, kako je rekao, "desila početna sloboda u Crnoj Gori", a potvrđena je i izborima u Herceg Novom.

"Vlada Crne Gore je već od januara, nakon prvog razgovora sa gradonačelnikom Herceg Novog, krenula u proces da se eliminiše putarina na putu Herceg Novi - Trebinje, a zahvaljujući ministarstvima finansija i ekonomskog razvoja, pregovori su početkom maja okončani, a danas, pred početak turističke sezone, možemo da najavimo da građani i Herceg Novog i Trebinja, koji imaju najveće benefite, ali i svi drugi građani, od ovog trenutka neće plaćati putarinu", objasnio je Krivokapić.

Krivokapić je izrazio nadu da će vrlo brzo četiri granična prelaza Crne Gore i BiH biti pretvorena u integralne, od kojih je Sitnica jedan od tih prelaza, i uskoro slijedi potpisivanje takvog ugovora, a na svim će prelazima biti zajednički skeneri za bržu provjeru transporta robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije