Domaći film "Lihvar" premijerno na FEST-u

Film "Lihvar" mladog reditelja Nemanje Ćeranića imaće beogradsku premijeru u okviru ovogodišnjeg Festa, u petak 14. maja u 16.30 u Kombank dvorani.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

11:31

Domaći film
Foto: FEST Promo

U okviru istog festivala publika će moći da ga vidi dan kasnije u 19.30 u Novom Sadu. U utorak 18. maja film će imati svečanu premijeru u rodnom gradu reditelja Nemanje i producenta Aljoše Ćeranića, gde je uz podršku opštine Inđija i snimljen. Niška publika moći će da ga vidi 19. maja, dok je premijera u Kragujevcu zakazana za 20. maj, kada film i zvanično počinje sa prikazivanjem u bioskopima širom Srbije i regiona. Reditelj Nemanja Ćeranić i producent Aljoša Ćeranić snimili su film u Inđiji, u gradu u kojem su rođeni i odrasli.

"Želeo sam da snimim priču koja se dešava u mom gradu. Takođe, produkciono smo imali benefite da ceo film radimo u Inđiji, jer nam je cela infrastruktura grada bila na raspolaganju, a bez toga ne bismo ni uspeli da snimimo film u tako kratkom roku. Glavnog junaka Mundira tumači naturščik. Dušan Petkovic i ja ne sarađujemo prvi put na filmu, on je igrao u mojim kratkim filmovima i u nezavršenom filmu 'Volja Sinovljeva'. Upoznali smo se pre 15 godina, Dušan je bio moj kondicioni trener u košarkaškom klubu. Njegova pojava, fotogenija i habitus je doprineo da film ima još veću autentičnost. Film je snimljen za 14 dana, a pronađena su neka zanimljiva rešenja koja mogu na vešt način da se realizuju, što estetski, što dramaturški", kaže reditelj.

Ova krimi-drama upoznaje nas sa lokalnim zelenašem, bivšim bokserom, koji se uvek drži svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikome nije dužan. Pratimo jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do ostvarenja sna.

U glavnim ulogama pojavljuju se: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Branko Vidaković, Milica Grujičić, Miloš Milaković, Mladen Andrejević, Ivan Đorđević, Aleksandar Đurica, Tatjana Vančelovski... Scenario potpisuje Strahinja Madžarević, fotografiju Dušan Grubin, a muziku Dalibor Vrzić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: