Ministar Momirović najavio adaptaciju lokalnih javnih objekata u Srbiji da bi bili pristupačniji 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Rekonstrukcijom i adaptacijom javnih objekata u lokalnim samoupravama u Srbiji nastojaće se da se obezbedi da budu pristupačniji osobama sa invaliditetom, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Ministarstvo na čijem sam čelu prepoznalo je važnost postojanja jednakih mogućnosti za sve i nastoji da u okviru svojih nadležnosti na najbolji mogući način doprinese realizaciji praktičnih rešenja. Naše aktivnosti u okviru ovog projekta usmerene su na poboljšanje pristupačnosti javnih objekata za osobe sa invaliditetom kao i na bolju primenu postojećeg zakonskog okvira i administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou“, rekao je Momirović na okruglom stolu „Unapređenje politika pristupačnosti i izgradnja društva za sve“.

Objasnio je da će u jednom delu javnih ustanova bolja pristupačnost biće obezbeđena po najvišim evropskim standardima, a taj projekat trebalo bi da poslužiti kao primer dobre prakse za dalje radove.

Skup je u Beogradu u okviru projekta „EU za pristupačne javne ustanove“ koji finansira Evropska unija.

„Svi ljudi imaju pravo da jednako uživaju u zajednici. Razne ustanove, parkovi, prodavnice i drugi javni prostori moraju da budu fizički pristupačni, kao i da svim građanima nude jednak i nediskriminatoran pristup različitim uslugama. Jedna od glavnih preokupacija osoba sa fizičkim invaliditetom jeste socijalna isključenost Diskriminacija na ovaj način je vid društvene isključenosti“, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Navela je da je EU dala Srbiji više od šest miliona evra direktne pomoći za osobe sa invaliditetom.

Procene međunarodnih studija pokazuju da više od 40 odsto stanovika sveta ima teškoće s pristupačnošću javnih objekata, javnog prevoza, informacija, proizvoda ili usluga.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je kazala da se „tu ne misli samo na osobe sa invaliditetom, sa kojima se ova tema najčešće povezuje u javnosti, već i na druge grupe kao što su starije osobe, roditelji sa decom, trudnice. Oni se svakodnevno suočavaju sa brojnim fizičkim, komunikacijskim, uslužnim i drugim preprekama koje im otežavaju učešće u društvu ili ih pak potpuno isključuju. Na taj način, naše društvo lišava se potencijala, talenta i doprinosa koji te osobe mogu da daju svojoj zajednici“, naglasila je ona.

Istakla je da je zadatak lokalnih samouprava da se te teškoće prevaziđu i da se obezbedi pristupačnost javnih objekata, usluga lokalnih administracija i javnog prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari