Svijet

Detalji krvavog napada u Rusiji: Šta se do sada zna

Detalji krvavog napada u Rusiji: Šta se do sada zna
Foto: Tanjug/AP | Detalji krvavog napada u Rusiji: Šta se do sada zna

KAZANJA - Oprečne informacije o krvavom napadu u školi u Kazanju pojavljuju se iz minuta u minut Prema nekim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, od kojih je osmoro učenika, dok je sa druge strane predsjednik Tatarstana potvrdio smrt sedma učenika i nastavnika.

Predsjednik Tatarstana Rustam Minihanov potvrdio je smrt sedmoro djece, navodeći da su stradala četiri dječaka i tri djevojčice koji su pohađali osmi razred.

On je naveo da je 19-godišnji napadač uhapšen, da je imao registrovano oružje i da je bio sam.

Mediji su izvijestili da  se u školi nalazio još jedan napadač koji je ubijen. Navopdno je riječ o 19-godišnjaku koji je ilegalno posjedovao oružje.

Skakali kroz prozor bježeći od napadača

Ruski mediji objavili su dramatične video snimke na kojima se vidi kako neki učenici iskaču kroz prozor u pokušajima da se spase od napadača.

Na izuzetno uznemirujućem snimku vidi se kako jedno dijete skače sa trećeg sprata škole te se puzanjem pokušava udaljiti, ali bezuspješno.

Navodno uhapšen pomagač

Mediji izvještavaju da su dvojica direktnih napadača imali i pomagača spolja.

Naime, neimenovani izvor blizak ruskoj obavještajnoj službi FSB rekao je da je u vezi napada uhapšen i 41-godišnji Muhamedšin Rami.

Sumnjaju da je učestvovao u organizaciji napada.

Napad najavljen na Telegramu?

Kako javlja portal "Baza", jedan od napadača je na aplikaciji Telegram je 20-ak minuta prije napada pokrenuo kanal te ostavio nekoliko poruka.

Fotografisao se noseći masku na kojoj piše "bog" te napisao da će napasti školu, a onda ubiti samog sebe.

Foto: Telegram
Foto: Telegram

Putinova reakcija

Nakon pucnjave u školi, odmah je reagovao predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je naložio šefu ruske garde da izradi novu uredbu o vrstama oružja dozvoljenih za civilni promet.

"Predsjednik Rusije je naložio vladi da pruži pomoć i pruži medicinsku i psihološku pomoć povrijeđenoj, ranjenoj djeci, da pruži potrebnu pomoć porodicama žrtava", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da je šefu ruske garde dato posebno uputstvo kako bi se donijela nova uredba o vrstama oružja koje može biti u civilnom prometu, prenio je Independent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije