Dostupni linkovi

Nastavljena vakcinacija građana u Kantonu Sarajevo


Građani u redu za vakcinaciju ispred dvorane Zetra, Sarajevo (11. maj)
Građani u redu za vakcinaciju ispred dvorane Zetra, Sarajevo (11. maj)

U Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu 11. maja je nastavljena vakcinacija građana Kantona Sarajevo (KS).

Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a na vakcinaciju je pozvao građane starije od 75 godina, hemodijalizirane i transplantirane pacijente, odrasle osobe koje boluju od Down sindroma, hronične bolesnike, te osobe koje boluju od rijetkih bolesti.

Nakon pauze zbog nedostatka vakcina, imunizacija građana Sarajeva je ponovo počela 10. maja, a osigurano je dodatnih 5.000 doza vakcina.

Proces vakcinacije u KS počeo je 21. aprila, kada je na raspolaganju bilo 12.800 doza. U tom trenutku dnevno se u KS vakcinisalo između 1.500 i 1.700 osoba.

Za vakcinaciju u KS-u građani se mogu prijaviti putem online aplikacije, ali zbog nedostatka vakcina na masovniju imunizaciju se i dalje čeka.

Veći kontingent vakcina za KS očekuje se tokom maja, a riječ je o Pfizerovoj vakcini preko COVAX mehanizma.

Iz mehanizma COVAX, koji obuhvata 186 zemalja i kojim koordiniše Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), s ciljem osiguranja ravnomjerne raspodjele vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta, u BiH je do sada stiglo je 32.760 doza.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo je 10. maja stiglo 43.290 doza BioNTech/Pfizer vakcina protiv korona virusa putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, do sada je prvom dozom vakcinisano 49.508 građana ovog bh. entiteta, dok je revakcinisano 5.758 ljudi.

U BiH prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19 primilo je 91.444 osoba, dok je revakcinaciju završio 31.221 građanin BiH.

XS
SM
MD
LG