Svijet životinja

Ove rase pasa su najbolje za život u stanu

Ove rase pasa su najbolje za život u stanu
Foto: Ilustracija | Ove rase pasa su najbolje za život u stanu

Ako razmišljate o psu, a brine vas da li će mu odgovarati život u stanu, otkrivamo vam koje to rase dobro podnose ovakvo okruženje.

Ako ste ikad dijelili objekat zvani zgrada sa drugim stanarima, znate koliko je teško sa svima njima održati skladan odnos. Osim toga pred vama je misija u vidu maksimalnog iskorišćenja ograničenog životnog prostora. Procjenjuje se da preko 70 odsto svjetskog stanovništva živi u stanovima. A da stvar bude još zanimljivija preko 50 odsto njih su vlasnici kućnih ljubimaca, i to većinom pasa. Svakako treba da imate na umu da su svi stanovi drugačiji i da će vašem psu koliko god zahvalan bio za držanje u stanu značiti ako ga makar jednom dnevno izvedete u šetnju, ili ako imate dovoljno veliku terasu da na njoj boravi.

Biver terijer

Sićušni biver terijer je razigrano štene vrlo blage naravi. Ako u svom posjedu u stanu imate uski hodnik po kom može da trčkara, smatrajte da ste mu obezbijedili sasvim dovoljno prostora za trening. Biver je toliko umiljat da ćete ga vrlo često poistovijetiti sa malim djetetom, osim kada je u pitanju drijemka nakon koje se neće oglasiti suzama.

Američki eskimski pas

Vrlo energična i inteligentna rasa, uveseljavaće vas svojim prisustvom pri čemu joj ni najmanje ne smeta da boravi u stanu dokle god ste vi oko nje. Postoje tri veličine ovih pasa, minijaturni, mali i srednji, pri čemu čak i srednja kategorija lako pronalazi svoje mjesto u stanu. Ovi psi veoma lako uče komande i uživaju u upoznavanju novih prijatelja.

Baset

Ove pse karakteriše nizak prag potrebe za aktivnošću u toku dana. Tako je teško odoljeti njihovim dugim ušima i nježnom licu. Idealni su kućni ljubimci za sve one koji vode mirniji život, a zbog svoje tendencije ka ljenjost u stanu su gotovo neprimjetni. Takođe ako u stanu imate i mačku, baset na nju neće obraćati pažnju.

Bostonski terijer

Ove pse više nego bilo koju drugu rasu smatraju orijentisanima ka ljudima. Njihove krupne oči i šiljate uši popraviće vam dan nakon što potrče ka vama kada uđete u stan. Ove male crno bijele loptice više vole da provode vrijeme igrajući se sa vama nego trčarajući unaokolo sami.

(Večernje novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije