©AFP
©AFP

Sezona karijere Andrije Živkovića: Najbolji kad je najpotrebnije

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.05.21. | 10:25

Reprezentativac Srbije oborio rekord po broju postignutih golova i izrastao u ključnog igrača PAOK-a

Posle četiri turbulentne godine u dresu Benfike, Andrija Živković je minulog leta kao slobodan igrač potpisao za PAOK. Da je napravio sjajan potez ubrzo je postalo jasno. Brzo se adaptirao na novu sredinu, postao jedan od najvažnijih igrača sastava iz Soluna, grčki mediji redovno pišu hvalospeve o njemu, oborio je rekord po broju postignutih golova i slobodno se može reći da igra sezonu karijere.

Sreda, 18.30: (1,90) Olimpijakos (3,45) PAOK (4,20)

Izabrane vesti

Za četiri godine je upisao 88 takmičarskih nastupa za Orlove iz Lisabona, postigao je svega četiri pogotka i na kraju po isteku saradnje minulog leta napustio klub. Stigao je u PAOK i već na drugom nastupu i to upravo protiv bivšeg kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona postigao prvenac, da bi početkom novembra eksplodirao u pobedi nad PSV Ajndhovenom u Ligi Evrope. Upisao je dva pogotka i asistenciju u susretu sa Filipsovcima i najavio sezonu za pamćenje.

Šest meseci kasnije, Živković je jedan od najboljih igrača sastava sa Tumbe, kao i jedan od najzapaženijih u grčkom šampionatu. Kada se sve sabere i oduzme bivši fudbaler Partizana je na 46 takmičarskih nastupa zabeležio 14 pogodaka i sedam asistencija. Oborio je rekord karijere i nadmašio učinak koji je imao tokom poslednje sezone u dresu Partizana (12 golova na 27 zvaničnih mečeva).

Posebno se razigrao u odlučujućem periodu sezone. Tako je u plej-ofu postigao pet pogodaka (po dva u pobedama nad AEK-om i Olimpijakosom), da bi krajem aprila maestralnim lobom sa 30 metara obezbedio svojoj ekipi i plasman u finale Kupa Grčke. Ne oslikava se njegov uticaj na igru ekipe Pabla Garsije samo kroz statistiku. Najjača je karika urugvajskog stručnjaka u ofanzivi, noćna mora za sve protivnike koji mu izađu na crtu. Odlično se uklopio u Solunu, ima sjajnu saradnju sa fudbalerima iz prednje linije poput Varde, Karola Šviderskog i Mihaela Krmenčika.

PAOK je praktično obezbedio drugu poziciju na tabeli, koja mu garantuje plasman u Ligu konferencija. Prvoplasirani Olimpijakos je ipak predaleko (zvanično šampion), ali će Živković već sutra (18.30) imati priliku da se odmeri sa najboljim timom u ligi, protiv kojeg je pre nešto manje od mesec dana za 71 minut na terenu postigao dva pogotka. Biće to i uvertira za veliko finale Kupa Grčke, koje je na programu 22. maja (18.00).

Živković je ugovorom za klub iz Soluna vezan do leta 2022. godine, što znači da kroz par meseci ulazi u poslednju godinu saradnje sa PAOK-om. Nema sumnje da je sjajnim partijama ponovo privukao pažnju velikog broja evropskih klubova, a isto tako je jasno i da će uprava grčkog kluba učiniti sve da ga zadrži. Posle perioda za zaborav na Lužu, 24-godišnji Nišlija ponovo pokazuje zašto je svojevremeno smatran za jednog od najtalentovanijih igrača u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi.


tagovi

PAOKAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara