Aktuelno

Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske
12.05.2021. - 18.05.2021.

Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske


Povodom manifestacije Muzeji za 10, GLU poklon zbirka Rajka Mamuzića pripremila je izložbu „Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske“, dok će obeležavanje Evropske noći muzeja(subota, 15. maj i Međunarodnog dana muzeja utorak, 18. maja biti u znaku tumačenja i predstavljanja savremenog...

 

Posetioci će biti u prilici da se uključe u programe kao što su autorska i stručna vođenja, predavanja, kao i interaktivne radionice. Manifestacija “Muzeji za 10“ je organizovana pod koordinacijom Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. Tokom trajanja manifestacije ulaz će biti besplatan, uz poštovanje zdravstvenih mera.


„Muzeji za 10“ u Poklon zbirci Rajka Mamuzića (12.–18. maj):




sreda, 12. maj u 20:00

Otvaranje izložbe „Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske“

Izložba predstavlja stvaralaštvo vajara Vladete Petrića (Beograd, 1919 – Čačak, 1970), značajnog predstavnika savremenih tendencija u skulpturi na jugoslovenskoj umetničkoj sceni druge polovine HH veka. Vladeta Petrić je tokom plodnog umetničkog stvaralaštva ostavio traga u portretnoj, spomeničkoj i figuralnoj skulpturi, dok je kroz svoj rad i zalaganje bio aktivan član društva i jugoslovenske umetničke scene u decenijama nakon Drugog svetskog rata. NJegov rad je obeležen kako portretnim ostvarenjima u širokom jezičkom dijapazonu, tako i figuralnim kompozicijama narativno-egzistencijalističke poetike i monumentalnom skulpturom posvećenom NOB-u i herojima antifašističke borbe. Od 1961. do 1965. godine bio je direktor Muzeja „25. maj“ u Beogradu, a od 1967. predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Postavka izložbe, pored dela Vladete Petrića koje je sakupio Rajko Mamuzić, predstavlja i skulpture koje su 2019. godine dospele u fond Poklon zbirke kao poklon porodice umetnika. U grupi poklonjenih skulptura odlivenih u trajnom materijalu (drvo, bronza) i gipsu, zastupljena su neka od najuspešnijih ostvarenja ovog vajara. Darodavni gest Petrićeve porodice je poslužio kao povod za izložbu, a njoj u susret izlivene su četiri skulpture u bronzi.

Publiku će na otvaranju izložbe pozdraviti direktor Poklon zbirke Rajka Mamuzića Vladislav Šešlija. Izložbu će svečano otvoriti pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević. Autorka izložbe je viša kustoskinja Ana Rakić. Izložba će biti otvorena do 30. jula.



četvrtak, 13. maj u 18:00

Stručno vođenje kroz izložbu „Vladeta Petrić – ritam mase i arabeske“ autora izložbe više kustoskinje dr Ane Rakić

Publika će tokom ovog stručnog vođenja kroz izložbu imati priliku da se upozna sa specifičnostima vajarskog stvaralaštva Vladete Petrića, važnim prekretnicama u njegovom umetničkom razvoju, kao i načinu na koji je njegov rad obeležio savremenu scenu i obogatio umetničku baštinu modernog skulptoralnog izraza druge polovine HH veka u Jugoslaviji.

 

objavljeno11.05.2021.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.