Читај ми!

Pucnjava u školi u Kazanju, najmanje devetoro ubijeno i desetine povređenih

Devetoro stradalo, uključujući i učitelja, u pucnjavi u školi u Kazanju u Rusiji. Još 32 osobe su povređene, od kojih su 12 dece i jedna odrasla osoba prebačeni u bolnicu. Tinejdžer koji je otvorio vatru je uhapšen.

Predsednik Tatarstana Rustam Minihanov rekao je da je ubijeno sedmoro dece. 

"To su bili učenici osmog razreda. Četiri dečaka i tri devojčice. Takođe smo izgubili jednog nastavnika. Stradala je i jedna žena. Ukupno, izgubili smo devet osoba", rekao je predsednik Tatarstana, prenosi Tas.

On je naveo da je 19-godišnji napadač uhapšen, da je imao registrovano oružje i da je bio sam.

Svih devet žrtava pucnjave u školi u ruskom gradu Kazanju je identifikovano, izjavio je neimenovani izvor iz ruske policije.

Neimenovani izvor naveo je za Tas da je završen proces identifikacije tela ubijenih u pucnjavi, u kojoj je stradalo sedmoro dece i dvoje odraslih.

U hitnim službama prethodno je rečeno da je stradalo 11 osoba, od kojih su dve poginule kada su skočile sa trećeg sprata.

Prethodno su ruske agencije javile da je u pucnjavi učestvovao i drugi napadač, koji je likvidiran.

Agencije navode da je jedan od napadača ušao na glavni ulaz i odmah otvorio vatru.

U Kazanju, glavnom gradu Tatarstana, u kojem će sutra biti dan žalosti, uveden je režim antiterorističke operacije, a u svim obrazovnim ustanovama pojačane su mere bezbednosti.

Posle pucnjave, začula se i eksplozija.

Stručnjaci su pretražili školu u Kazanju, ali nisu pronašli nikakve opasne predmete, izjavio je jedan neimenovani izvor.

"Pretres je izvršen u zgradi, i ništa od eksploziva i opasnih predmeta nije pronađeno", rekao je izvor.

Prema ruskom Nacionalnom antiterorističkom komitetu, jutros u 9.30 naoružani napadač otvorio je vatru u školi u Kazanju, nakon čega je uhapšen. Ruski istražni komitet otvorio je krivičnu istragu o masovnom ubistvu nakon tragedije.

Ko je bio napadač koji je otvorio vatru

Ilnjaz Galijavijev, napadač koji je otvorio vatru, bio je student koledža TISBI, ali je s njega izbačen zbog lošeg vladanja, saopšteno je s tog koledža.

"Ilnjaz Galijavijev je bio student četvrte godine koledža TISBI. Izbačen je u aprilu 2021. godine zbog lošeg vladanja", izjavila je predstavnica koledža.

Prema njenim rečima, Galijavijev je prestao da pohađa fakultet u januaru i prekinuo je komunikaciju sa šefom svoje studentske grupe. "Takođe se nije pojavio na državnoj maturi, što je rezultiralo njegovim izbacivanjem", rekla je predstavnica koledža.

Neimenovani policijski izvor je rekao da bi osveta mogla biti motiv za napad. "Prema preliminarnim podacima, mladić je počeo da puca iz osvete i mržnje", naveo je taj izvor.

Međutim, fakultet ga je okarakterisao kao tihog i mirnog studenta, koji se sa poštovanjem odnosio prema svojim kolegama studentima i nastavnicima.

"Tokom svog boravka na koledžu, Galijavijev se pokazao kao tih i nekonfliktan student. Uvek je bio raspoložen, i sa poštovanjem se odnosio prema svojim kolegama studentima i nastavnicima", rekao je predstavnik koledža.

Saučešće predsednika Putina 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je iskreno saučešće porodicama dece ubijene u pucnjavi u školi u Kazanju.

"Predsednik izražava iskreno saučešće porodicama dece koju je ubio napadač", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Naveo je da je Putin poželeo brz oporavak povređenim učenicima.

Predsednik Rusije je naložio vladi da se povređenim učenicima kao i porodicama žrtava pruži medicinska i psihološka pomoć, rekao je Peskov novinarima.

Putin je o pucnjavi u Kazanju razgovarao sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, zamenicom premijera Tatjanom Golikovom i ministrom za vanredne situacije Jevgenijem Ziničevom, obavestio je novinare portparol Kremlja.

Istovremeno, predsednik Putin naredio je pooštravanje pravila o upotrebi oružja, nakon pucnjave u školi, rekao je Peskov.

Istakao je da je Putin naložio šefu Nacionalne garde Viktoru Zolotovu hitnu izradu nove uredbe o vrstama oružja koje mogu posedovati građani, prenosi.

Prema rečima Peskova, izrada nove uredbe je naložena uzimajući u obzir vrstu malokalibarskog oružja koje je koristio napadač u školi u Kazanju.

"Činjenica je da se ponekad malokalibarsko oružje registruje kao lovačko oružje, iako to nije", istakao je Peskov.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво