"Verujemo da možemo da dostignemo rast ne samo od 6, već i od 7 odsto"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.05.2021.

08:57

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

Razgovarano je o novom okviru partnerstva ove institucije sa Srbijom, predviđenom rastu BDP-a, modernizaciji železničkog sektora, kao i projektima razvoja lokalne infrastrukture.

Poseban akcenat stavljen je na jačanje ekološke održivosti i podrške tranziciji ka niskokarbonskoj i klimatski otpornoj ekonomiji, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić je zahvalio direktorki Van Gelder i Svetskoj banci na izuzetnoj saradnji i istakao da je trenutni okvir partnerstva ove institucije sa Srbijom u celosti uspešno primenjen, te da je Srbija spremna za naredni period u kojem će se posebna pažnja posvetiti novim projektima u oblasti modernizacije železnice, konkurentnosti tržišta, podizanja ekoloških standarda u privredi, kao i podsticanju ljudskog kapitala.

"Srbija je sve konkurentnija zbog ozbiljnog i odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, ali i zbog planskog pristupa relevantnim infrastrukturnim projektima koji su od izuzetnog značaja za dalje investicije", rekao je predsednik Vučić i posebno naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, kako bi što brže nastavila intenzivan rast.

Regionalna direktorka Svetske banke Van Gelder čestitala je predsedniku Srbije na uspešno sprovedenim reformama i istakla mere fiskalne konsolidacije koje su stvorile zdrave osnove za dalji ubrzani rast srpske privrede.

Van Gelderova je posebno naglasila izuzetno uspešno sproveden proces vakcinacije stanovništva, koji je postao primer odgovornosti i uspeha na globalnom nivou, a Srbiju učinio bezbednom zemljom za rad i poslovanje u uslovima panedmije.

Govoreći o rastu BDP-a u Srbiji, regionalna direktorka Svetske banke je istakla da je naša zemlja uspela da prevaziđe najbolje prognoze ove institucije, te da očekuje da oporavak ekonomije Srbije od posledica kovida-19 ove godine nastavi da se intenzivira, dok će na rast pozitivno uticati i novi paket mera za podršku građanima i ekonomiji.

Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka je prognozirala na 5 procenata, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Vučić je u tom kontekstu naglasio da je nakon ozbiljnih analiza i uz detaljno planiranje Srbija spremna da dostigne rast od 6 odsto, budući da su u prvom kvartalu već ostvareni bolji rezultati od planiranih, dok su brojni veliki projekti predviđeni za realizaciju već tokom ove godine.

"Mi danas verujemo da možemo da dostignemo rast ne samo od 6, već i od 7 odsto u 2021. godini", rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija u pojedinim oblastima, poput građevinarstva, već daleko nadmašila ove brojke.

Sagovornici su razgovarali i o projektu modernizacije železnice u Srbiji, koji će biti kofinasiran od strane Svetske banke i Francuske razvojne agencije u ukupnom iznosu od 102 miliona evra.

Prva faza ovog programa treba da počne ove i da se završi 2026. godine. Ona podrazumeva rehabilitaciju i obnovu postojeće železničke infrastrukture, kao i tehničku pomoć ključnim institucijama u ovom sektoru.

Govoreći o novom okviru partnerstva sa Srbijom, regionalna direktorka Svetske banke je naglasila da se poseban akcenat stavlja na održavanje makroekonomske stabilnosti, kao i na podršku ekološkoj održivosti privrede.

Posebna tema razgovora bio je Zajam razvojnih politika, koji podrazumeva ispunjenje prioritetnih akcija poput sprovođenja javnih nabavki kroz uspostavljeni namenski portal, smanjenje emisije sumpor dioksida, kao i azot dioksida u velikim postrojenjim za sagorevanje, te usvajanje podzakonskih akata uz Zakon o klimatskim promenama, nakon čega će se opredeljena sredstva usmeravati na veliki broj projekata u mnogim oblastima privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: