NASTAVLJA SE: Eksplozije u Jerusalimu od ranog jutra, poginula 2 Palestinca, više od 100 povređeno
Foto: EPA/ MOHAMMED SABER

nasilje ne jenjava

NASTAVLJA SE: Eksplozije u Jerusalimu od ranog jutra, poginula 2 Palestinca, više od 100 povređeno

Planeta -

Palestinci su nastavili sa raketnom paljbom na Izrael, a vojska je jutros odgovorila vazdušnim udarima na Gazu u dramatičnoj eskalaciji sukoba u Jerusalimu.

Eksplozije su potresle objekte u celoj Gazi i oglasile su se sirene za raketnu opasnost, a mnogi Izraelci noć su proveli u skloništima. Palestinski zvaničnici su rekli da su poginula dva Palestinca, a više od 100 je povređeno u vazdušnim udarima. Izraelska vojska saopštila je da je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga.

Vojne snage su potvrdile i da su preko noći izveli desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

U Gazi su sinoć u izraelskim napadima ubijene 22 osobe, uključujući devetoro dece, a više od 700 Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskim snagama u Jerusalimu i širom Zapadne obale u poslednja 24 sata, a njih 500 primljeno u bolnice, prenosi AP.

Militanti u Gazi juče su pokrenuli raketne udare na područje Jerusalima, prvi put od rata 2014. godine, čime su prešli, kako je rekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, "crvenu liniju". On je poručio da bi borbe mogle da se nastave još neko vreme i da će, ko god napada Izrael, platiti visoku cenu.

Eskalacija sukoba počela je juče protestima ispred džamije Al aksa u srcu Starog grada u Jerusalimu tokom obeležavanja Dana Jerusalema.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je više od 300 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom, koja je ispaljivala gumene metke, šok bombe i suzavac. Policija je saopštila da je ovim sukobima ranjen 21 policajac.

Iako su protesti sinoć donekle utihnuli ostala su druga žarišta kao što je kvart Šeik Džarah na u Istočnom Jerusalemu, severno od Starog grada gde se nekoliko palestinskih porodica suočava sa deložacijom iz kuća na koje pravo polažu i jevrejski naseljenici.

Hamas je postavio sinoć rok za Izrael da povuče policiju ispred džamije Al aksa i kvarta Šeik DŽarah. Kada je rok istekao začule su se sirene u Jerusalemu i usledio je raketni napad na predgrađa.

U jutrošnjoj izjavi čelnik Hamasa Ismail Hanije rekao je da će se raketni napadi nastaviti, sve dok Izrael ne zaustavi akcije terorizma i nasilja u Jerusalimu, kod džamije Al Aksa.

Najnoviji talas sukoba Palestinaca i izraelske policije počeo je u petak uveče na Hramovnoj gori gori u Jerusalimu, svetom mestu kako za muslimane, tako i za Jevreje.

Napetosti su porasle i zbog potencijalnog iseljavanja Palestinaca sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo,a Sud koji je trebalo u ponedeljak da odlučuje po žalbama palestinskih porodica, odložio je ročište čiji će novi datum biti odredjen u sledećih 30 dana

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track