Читај ми!

Deca žrtve krivičnog dela – kako ih zaštititi od trauma

Deca su svakodnevno izložena raznim oblicima nasilja, a u vreme pandemije koronavirusa to je najčešće bilo onlajn nasilje, nasilje u porodici, telesno nasilje, seksualno iskorišćavanje i zlostavnjanje i vršačko nasilje, kaže za RTS Olga Dević iz Unicefovog omladinskog odbora.

Gostujući u Jutarnjem programu Olga Dević, koja je aktivistkinja za prava deteta od 12. godine, istakla je da su deca sve više informisana koji su mehanizmi zaštite i kome da prijave nasilje.

"To ih osnažuje da prijave nasilje i ostale probleme koje imaju. Ali treba istaći da na informisanosti dece treba uvek raditi, govoriti o nasilju i ohrabrivati ih da ga prijave", poručuje Devićeva.

Deca kao svedoci ili žrtve u krivičnim postupcima uvek su osetljiva tema, objašnjava gošća Jutarnjeg programa i ocenjuje da je dete kao žrtva krivičnog dela već dovoljno povređeno samim krivičnim delom i da bi svedočenje, uzimanje iskaza trebalo da se odvija pod specijalnim uslovima. 

"Unicef je pre nekoliko godina pokrenuo program, to su bile jedinice za zaštitu dece žrtava koje su bile opremljene mobilnom opremom i u kojima su radili stručnjaci koji su bili baš obučeni za rad sa decom, žrtvama. I u okviru tih jedinica deca su mogla da daju iskaz bez toga da budu dodatno izložena ponovnom suočavanju sa učiniocima krivičnih dela, što, često može biti veoma stresno. Takođe, deci je bila pružena psiho-socijalna podrška ne samo tokom sudskog postupka već i pre i nakon istog. Nadamo se da će te jedinice ponovo krenuti sa radom", naglašava Devićeva.

Ističe da je izuzetno važno, kada se govori o zaštiti žrtava, da postoji bliska saradnja između pravosuđa i socijalne zaštite. 

Navodi da je deci u Srbiji na raspolaganju Nacionlna dečija linija (Nadel) 116111 i čet savetovanje koje je besplatno i anonimno.

"Primetno je da se deca oglašavaju i da vole savetovanje preko četa. Unicef je kreirao čet savetovanje i odgovorio na potrebe mladih. Kako se deca svakodnevno suočavaju sa različitim problemima ne samo sa nasiljem ovo je jedan mehanizam gde mogu da razgovaraju o tome", ističe Olga Dević iz Unicefovog omladinskog odbora.

Naglašava i da je u doba pandemije nasilje nad decom bilo u porastu. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво