Dostupni linkovi

U SAD odobrena Pfizer vakcina za djecu od 12 do 15 godina


Američki regulatori odobrili su korištenje vakcine Pfizer/BioNTech protiv COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina. Ovim će se u Sjedinjenim Državama povećati dobna granica za primanje vakcine u momentu kada je proces vakcinacije usporio.

Pfizerova vakcina već je od ranije dostupna osobama od 16 godina i starijim, no sada je Federalna uprava za lijekove i hranu saopštila da će u novu odluku o dobnoj granici biti uključeni milioni djece u dobi od 12 do 15 godina.

Ovo je prva vakcina u Sjedinjenim Državama koja je odobrena za ovu dobnu skupinu. Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od država da vakcinu što prije učine dostupnom mlađim adolescentima.

“Današnja aktivnost omogućava mlađoj populaciji da bude zaštićena od COVID-19 što će nas približiti povratku osjećaja normalnosti i kraju pandemije”, rekla je vršiteljica dužnosti povjerenice FDA Janet Woodcock.

Većina djece koja se zaraze korona virusom razviju samo blage simptome ili ih uopšte nemaju. Međutim ni djeca nisu bez rizika da se ozbiljno razbole.

Pfizer je još u martu saopštio da su klinička istraživanja pokazala da njihova vakcina proizvodi antitijela i da je sigurna za korištenje kod djece u starosti od 12 do 15 godina.

Najmanje 46 posto Amerikanaca primilo je barem jednu dozu vakcine protiv korona virusa.

Pfizer je ranije odobren za mlade od 16 i 17 godina, a kako navodi Reuters, najmanje dva miliona osoba iz tih dobnih skupina do sada je primilo barem jednu dozu. Masovnija vakcinacija djece od 12 do 18 godina mogla bi omogućiti školama u Americi da popuste mjere nošenja maski i fizičkog udaljavanja.

XS
SM
MD
LG