IZRAEL UZVRAĆA, UBIJEN HAMASOV KOMANDANT Netanijahu: Teroristi su prešli crvenu liniju!
Foto: EPA / Yonatan Sindel

raketni duel

IZRAEL UZVRAĆA, UBIJEN HAMASOV KOMANDANT Netanijahu: Teroristi su prešli crvenu liniju!

Planeta -

Po eskalaciji sukoba između Palestine i Izraela, nadležni u Tel Avivu su uputili urgentnu poruku stanovnicima grada da će sva skloništa biti otvorena.

Istaknuto je da nije potrebno biti u skloništu sve dok se to ne naredi, a to je potrebno učiniti onda kada se oglase sirene upozorenja.

Naglašeno je i da će sve škole raditi prema uputstvima usklađenim sa novonastalom situacijom.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručivši da su "teroristi iz Gaze raketiranjem Jerusalema prešli crvenu liniju". Istakao je da Izrael neće tolerisati napad na njegovu teritoriju, glavni grad, građane i vojnike.

Izrael, Gaza
foto: EPA/MOHAMMED SABER

"Borimo se na nekoliko frontova - u Jerusalimu, Gazi i drugim mestima u Izraelu. Terorističke grupe u Gazi su prešle crvenu liniju kada obeležavamo Dan Jerusalima i napale su nas raketama", rekao je Netanijahu.

Reagovao je i izraelski predsednik Ruven Rivlin rekavši da država neće dozvoliti da bude pokorena pred bilo kojim izazovom.

Podsetimo, večeras je eskalirao sukob između Palestine i Izraela. Nakon što je Hamas ispalio nekoliko raketa na izraelsku teritoriju, reagovao je Izrael vazdušnim napadom. Hamas je poručio da je to osveta Izraelu zbog višednevnog nasilja bezbednosnih snaga nad muslimanima u jerusalimskoj džamiji Al Aksa. Traže da se snage povuku.

Izrael, Gaza
foto: EPA/MOHAMMED SABER

U izraelskom napadu je ubijeno najmanje 20 ljudi, među kojima je najmanje troje dece, a više od 60 ljudi je ranjeno. Među ubijenima je i jedan od Hamasovih komandanata.

Održana je i sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a pristižu i reakcije država.

Sjedinjene Američke Države su ukazale da su Hamasovi raketni napadi neprihvatljivi, te da pažljivo posmatraju dešavanja.

Velika Britanija je osudila raketni napad na Jerusalim, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da će "mobilisati svet da bi se zaustavio izraelski teror".

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track