Dostupni linkovi

U Gazi ubijeno 20 osoba uključujući devetero djece


Vatra koja je izbila nakon izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze
Vatra koja je izbila nakon izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze

Palestinski zdravstveni zvaničnici u pojasu Gaze kažu kako je u borbama sa Izraelom ubijeno ukupno 20 osoba, od čega devetero djece, prenosi AP.

Kako piše BBC Izrael je pokrenuo vazdušne napade protiv vojnih ciljeva u pojasu Gaze nakon što su rakete ispaljene sa te teritorije prema Jeruzalemu.

Izraelska vojska kaže da su izveli napade protiv oružanih skupina, bacača raketa i vojnih položaja u Gazi, prenosi Reuters.

Raketna vatra i izraelski napadi nastavili su se kasno u noć, a Palestinci su izvjestili o glasnim eksplozijama blizu Gaze i preko obalnog pojasa. Ubrzo nešto prije ponoći po lokalnom vremenu izraelska vojska je rekla da su palestinski militanti ispalili oko 150 raketa prema Izraelu.

Broj žrtava učinio je posljednji napad jedan od najkrvavijih u zadnjih nekoliko godina.

Najmanje sedam članova jedne porodice, uključujući troje djece ubijeno je u eksploziji nepoznatog porijekla na sjeveru Gaze, prenosi AP.

Vojska Izraela kaže da su pogodili brojne ciljeve Hamasa kao odgovor na kontinuiranu vatru iz Gaze.

Radikalna palestinska organizacija Hamas saopštila je ranije u ponedjeljak da je u ponedeljak ispalila rakete na Izrael, zbog čega su aktivirane sirene za uzbunu u Jerusalimu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na ranjavanje više od 300 Palestinaca u sukobima sa izraelskom policijom ispred džamije al Aksa u starom delu grada.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas “prešao crvenu liniju” i da bi se “trenutni konflikt mogao nastaviti neko vrijeme”.

“Izrael će odgovoriti sa velikom silom, oni koji su nas napali platit će visoku cijenu”, rekao je Netanyahu, prenosi BBC.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da raketni napadi iz Gaze moraju prestati “odmah” te je pozvao obje strane da poduzmu korake ka deeskalaciji situacije, prenosi Reuters.

“Duboko sam zabrinut zbog raketnih napada” rekao je Blinken.

Hamas, islamistička grupa koja kontroliše pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da povuče snage ispred al Akse i sa još jedne tačke sukoba do u ponedeljak popodne.

Nekoliko minuta nakon isteka roka, u Jerusalimu su zaorile sirene i začulo se nekoliko eksplozija. Hamas je preuzeo odgovornost.

Nakon što je Hamas, koji je poslednji put vodio rat sa Izraelom 2014. godine, objavio ultimatum, izraelska vojska je saopštila da je na jedan dan obustavila veliku vežbu, pozivajući se na moguće „scenarije eskalacije“.

Jerusalem: Suzavac i šok-bombe u dvorištu džamije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Ranije, dok je Izrael obeležavao godišnjicu zauzimanja delova Jerusalima u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, policija je ispalila suzavac, omamljujuće granate i gumene metke na stotine Palestinaca koji su na njih bacali kamenje kod al Akse. Nasilje je zamrlo u trentuku trenutka kada je Hamas izdao ultimatum.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da je najmanje 305 Palestinaca povređeno, a 228 ih je prebačeno u bolnicu, u okršajima kod al Akse, koja je treće po važnosti sveto mesto muslimana. Rečeno je da je nekoliko osoba u kritičnom stanju. Policija je saopštila da je 21 njen pripadnik povređen.

Nedavni sukobi u Jerusalimu izazvali su međunarodnu zabrinutost zbog šireg sukoba, a Bela kuća pozvala je Izrael da obezbedi mir tokom obeležavanja „Dana Jerusalima“.

XS
SM
MD
LG