Kladovo: Na manifestaciji Muzeji za 10 zajedno Biblioteka “Centar za kulturu” i Arheološki muzej Đerdapa 1Tvrđava Fetislam Foto: J. B. K.

Arheološki muzej Đerdapa i kladovska Biblioteka svojim programima već šest godina učestvuju u nacionalnoj manifestaciji Muzeji za 10.

Ove godine, poslenici dve ustanove culture osmislili su zajednički  program “Vekovi Fetislama” u susret obeležavanju pet vekova od podizanja Tvrđave fetislam (1524 – 2024).

U pitanju je fotodokumentaciona izložba zavičajnog fonda: Vekovi Fetislama u Biblioteci „Centar za kulturu“ Кladovo, saznaje Danas od direktorke ove ustanove kulture Žakline Nikolić.

Decenijska saradnja ove dve ustanove kulture, ogleda se u mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima. Ove godine, po prvi put, nastupaju zajedno sa izložbenim programom „Vekovi Fetislama“.Ova izložba predstavlja samo jedan korak u prezentaciji dosadašnjih arheoloških rezultata istraživanja kasnosrednjovekovne i novovekovne tvrđave Fetislam, kao i života u periodu koji prethodi osnivanju utvrđenja.  – kaže Žaklina Nikolić. 

Fetislam, čija je rekonstrukcija u okviru EU projekta “Eu za kulturno nasleđe i turizam” u toku, podignut  kao tursko uporište u ratovima sa Ugarskom u 16. veku, korišćen je sve do prve polovine 20. veka kao vojni objekat. Od 1973. do 1984. godine sprovode se prva istraživanja tvrđavskog kompleksa, kao i početni konzervatorski radovi na njegovoj obnovi. Tokom iskopavanja pronađen je veliki broj predmeta najrazličitijeg karaktera, podsećaju iz Biblioteke “Centar za kulturu Kladovo”. 

-Pronađeni predmeti osvetljavaju svakodnevni život vojne posade ali i drugih naseljenika tvrđave. Nalazi pronađeni tokom pomenutih istraživanja u najvećoj meri nisu do sada prezentovani široj publici. – ističe Žaklina Nikolić.

Fotodokumentaciona izložba “Vekovi Fetislama” od 12. do 18. maja biće dostupna posetiocima u galeriji Biblioteke „Centar za kulturu“ Кladovo, kao i u prostoru Male sale Arheološkog muzeja Đerdapa u Кladovu. Inače, u Arheološkom muzeju Đerdapa u Kladovu izloženo preko 1.500 prvorazrednih eksponata Zbirke Đerdap koji su pronađeni na više od 100 lokacija ove regije.

Među njima su predmeti iz svakodnevnog života praistorijskih zemljoradnika, kao i oni koji oslikavaju običaje i verovanja kultura kamenih i metalnih doba, oruđa, nakit i ukrasi  za odeću.

Najbrojniji su predmeti rimske epohe, koji svedoče o rimskom osvajanju ove teritorije, uspostavljanju vlasti u ovoj, i tada, pograničnoj zoni, prihvatanju rimskog načina života: delovi vojne opreme, natpisi povodom izgradnje javnih objekata, neki izloženi u lapidarijumu ispred Muzeja, arhitektonski elementi luksuznih građevina, predstave mnogobrojnih bogova rimskog Panteona, zavetni natpisi, mermerni portreti, metalne, staklene i keramičke posude, svetiljke i luksuzni nakit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari