10. maj  2021. 17.53  →  23.27 | Izvor: Tanjug, FoNet

U izraelskim napadima na Pojas Gaze više od 20 poginulih, među kojima i devetoro dece

JERUSALEM -

Najmanje 20 osoba, među kojima i devetoro dece, poginulo je večeras u Izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Agencije navode da je u napadima povređeno više od 60 ljudi.

gaza, izrael

Izraelska vojska saopštila je da je bombardovala tunel Hamasa na severu Pojasa Gaze u kojem je, kako se veruje, bio veliki broj pripadnika te organizacije, prenosi ''Tajms of Izrael''.

Izraelska vojska prethodno je potvrdila da je izvela raketne napade na Pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika militantne organizacije Hamas koja je prethodno raketirala Jerusalim nakon isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa.

U izveštaju ''Džeruzalem posta'' se navodi da je među ubijenim članovima Hamasa i jedan od komandanata, koji je i bio među primarnim ciljevima uzvratnih raketnih udara izraelske vojske.

U Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, a nedugo zatim su se čule i detonacije, preneo je ranije Rojters.

Potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

"Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume", poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jerusalimu.

Nakon raketiranja Jerusalima, evakuisan je izraelski parlament, a duž granice sa Gazom, Izrael je pojačao snage.

Ganc:Nastavljamo raketiranje; Hamas: Ako nastavite i mi ćemo

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc najavio je večeras da će Izrael nastaviti da bombarduje Pojas Gaze kako bi "ponovo uspostavio mir", dok je Hamas zapretio da će u tom slučaju uzvratiti istom merom.

Ganc je u video obraćanju rekao da Izrael planira seriju napada na Hamas i "druge terorističke grupe", kako bi "ponovo uspostavio dugoročan i potpuni mir".

On je optužio Hamas za nasilje i negirao navode te grupe da je Izrael sprovodio nasilje nad vernicima kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

“Tokom proteklih nekoliko nedelja kabinet za bezbednost je održao seriju konsultacija na osnovu kojih smo danas odobrili niz napad na Hamas i ostale terorističke organizacije", rekao je Ganc, prenosi ''Tajms of Izrael''.

On je zapretio da će Hamas i njegovi lideri snositi odgovornost i "platiti cenu za agresiju", a da će se napadi nastaviti dok ne budu ispunjeni "operativni ciljevi" Izraela.

Istovremeno, vojno krilo Hamasa upozorilo je da će izraelsko raketiranje izazvati još napada sa Pojasa Gaze.

"Jerusalim nas je pozvao i mi smo odgovorili na poziv. Ako nastavite, i mi ćemo", poručili su u saopštenju.

Netanjahu: Hamas prešao crvenu liniju, skupo će platiti

Izraelski premijer Benjamin NetanIjahu upozorio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas "prešla crvenu liniju" raketnim napadom na Jerusalim i najavio oštar odgovor.

"Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo", istakao je Netanijahu, prenosi AP.

On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.

Hitne konsultacije SBUN zbog nasilja u istočnom Jerusalimu

Savet bezbednosti UN održao je danas hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, ''uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta'' u Jerusalimu.

Ambasadorka Irske u UN Džeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogoditi već danas.

gaza, epa

Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.

Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SBUN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.

Nacrt izjave izrazio bi ozbiljnu zabrinutost SBUN zbog eskalacije napetosti i nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim i zbog mogućnosti deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeici Džarah i Silvan u istočnom Jerusalimu, "koje generacijama tu žive i tu im je dom“, navodi AP.

Predloženi tekst izjave poziva Izrael „da zaustavi aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jerusalim, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“ i uzdrži se od jednostranih koraka koji podižu tenzije i podrivaju održivost rešenja izraelsko-palestinskog konflikta u obliku stvaranja dve države.

Izjavom bi se izrazila duboka zabrinutost zbog svakodnevnih sukoba, posebno u i oko svetih mesta u Jerusalimu, što dovodi do ljudskih stradanja, povreda i zahtevalo bi se "suzdržavanje od provokativnih radnji i retorike“.

U izjavi bi bio upućen poziv svima da poštuju istorijski status svetih mesta u Jerusalimu i apel „da muslimanskim hodočasnicima na svetim mestima mora biti dozvoljeno da se u miru mole i klanjaju, bez nasilja, pretnji i provokacija“.

Erdogan: Mobilisaćemo ceo svet protiv Izraela

Turska će mobilisati ceo svet, posebno islamski, kako bi zaustavila izraelski teror nad Palestincima i okupaciju, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je u telefonskim razgovorima sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i političkim liderom pokreta Hamas Ismailom Hanijeom ponovio da Ankara podržava ciljeve Palestinaca i da će stajati uz njih, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Erdogan je tokom telefonskih razgovora s palestinskim čelnicima najoštrije osudio izraelske napade na Palestince i kompleks džamije Al-Aksa u Jerusalimu, upozorivši da je u pitanju terorizam, prenela je agencija Anadolija.

"Osudio sam ove podmukle napade koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, kako bi se zaustavio teror i okupacija", napisao je Erdogan na Telegramu posle razgovora, preneo je Dejli sabah.

Lavrov i Čavušogli pozvali na suzdržanost u Jerusalimu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegovi turski kolega Mevlut Čavušoglu uputili su tokom današnjeg telefonskog razgovora apel sukobljenim stranama u istočnom Jerusalimu da pokažu suzdržanost i da izbegavaju korake koji rezultiraju eskalacijom tenzije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Dvojica ministara su osudili iseljenje Palestinaca iz njihove istorijske četvrti Šeika Džaraha u istočnom Jerusalimu i, u duhu zajedničkog saopštenja specijalnih izaslanika bliskoistočne četvorke (EU, Rusija, UN, SAD), koja je posredovala između dve strane 8. maja 2021. godine, pozvali su sve sukobljene strane da pokažu suzdržanost i izbegavaju aktivnosti koje bi mogle dodatno da pogoršaju situaciju u muslimanskom svetom mesecu Ramazana“, navodi se u saopštenju koje je preneo Tas s.

Zabrinjavaju tenzije u Izraelu

Portparol američkog Stejt Dipartmenta Ned Prajs ocenio je danas da su raketni napadi palestinskih oružanih grupa u pojasu Gaze na Izrael “neprihvatljiva eskalacija” nasilja, navodeći da su Sjedinjene Države “u potpunosti angažovane” na promovisanju smanjenja tenzija u Jerusalimu, objavila je Al Džazira.

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je zabrinutost zbog rasta tenzija u Izraelu.

Diplomatski izvori naveli su objašnjenje iz Vašingtona da SAD "deluju iza kulisa” kako bi se smirila situacija i da u “ovoj fazi” deklaracija UN ne bi mogla da pomogne.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj pozvao je sve strane da poštuju status kvo na svetim mestima u Jerusalimu, izrazivši " duboku zabrinutost" zbog nedavnih sukoba i nasilja, uključujući i današnje.

Borelj je ponovio prethodne izjave evropskog bloka u kojima se osuđuje deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeik Jarah i drugih područja okupiranog Istočnog Jerusalima, objavila je agencija Anadolija.

“Važno je da se učini sve što je moguće kako bi se izbeglo podgrejavanje tenzija”, naglasio je Borelj.

Palestinci u Jerusalimu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o proterivanju palestinskih porodica iz kvarta Šeik Jaraha, a situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale da rasteraju vernike iz kompleksa Al-Akše.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je broj povređenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akše povećan na 305.

Jevrejske grupe ovih dana obeležavaju dan kada je Izrael na kraju Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Jerusalim.

Protesti Palestinaca širom Izraela

Palestinci koji žive u Izraelu večeras su ponovo izašli na ulice u gradovima širom zemlje da demonstriraju, a neki protesti su prerasli u sukobe sa izraelskom policijom koja je uhapsila najmanje 15 ljudi.

Palestinci demonstriraju zbog intervencija policije u Jerusalimu, posebno u krugu džamije Al Aksa, tokom kojih je samo danas povređeno više stotina ljudi, prenosi jerusalimski dnevnik ''Tajms of Izrael''.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Nazareta, Haife, Šaframa, Sagev Šaloma i manjih gradova kao što su Eksal, Kafr Manda i Nahaf.

U saopštenju policije se navodi da su demonstranti bacali kamenice i flaše, palili baklje i druga pirotehnička sredstva.