U Mesečevu orbitu ide satelit u potpunosti plaćen - kriptovalutom FOTO

Američka kompanija Spejs iks lansiraće 2022. godine u Mesečevu orbitu satelit koji je u celosti plaćen kriptovalutom dodžkoin.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

14:14

U Mesečevu orbitu ide satelit u potpunosti plaćen - kriptovalutom FOTO
Foto: Orpheus FX/Shutterstock

To je objavio na svom nalogu na Tviteru šef kompanije Ilon Mask.

"Sledeće godine Spejs iks će prema Mesecu lansirati satelit 'Doge-1', plaćen kriptovalutom dodžkoin", napisao je on.

Dodao je i da će to biti prva kriptovaluta, ali i prvi "mim" u svemiru. Na internet stranici kanadske kompanije Džiometrik enerdži korporejšn (GEC), koja je vlasnik satelita, napominje se da će on biti lansiran u prvom kvartalu 2022. godine pomoću rakete nosača Falkon 9. Uz pomoć senzora i kamera prikupljaće podatke o Mesecu. Kompanija će poslati satelit pomoću komercijalnog programa za lansiranje svemirskih letelica koji nudi Spejs iks. Iznos posla nije objavljen, prenosi Index.

"Ovo će postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu"

"Upotrebom dodžkoina u ugovoru ovakvih razmera, Džiometrik enerdži korporejšn i Spejs iks učvrstili su dodžkoin kao valutu za lunarno svemirsko poslovanje", navodi se u saopštenju GEC-a.

"Ova misija će pokazati primenu kriptovaluta izvan Zemljine orbite i postaviti temelje za međuplanetarnu trgovinu", rekao je potpredsednik Spejs iksa za komercijalne operacije Tom Očinero.

Mask je početkom aprila tvitnuo da će Spejs iks "poslati dodžkoin na Mesec", ali nije objasnio na šta je tačno mislio. Nakon njegove najave, vrednost kriptovalute porasla je za 30 odsto. U nedelju, usred vesti o slanju satelita koji se plaća dodžkoinom, valuta je porasla na 0,58 dolara po jedinici, u odnosu na 0,50 dolara prethodne večeri.

A šta je Mask o ovoj kriptovaluti rekao vodeći emisiju Saturdej najt lajv, pročitajte u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: