Aplikacija za ekološke problemeFoto: Pixabay/Pixundfertig

Učesnici onlajn-panela „Životna sredina i vladavina prava“ su danas u Beogradu ocenili da je za sprovođenje propisa o zaštiti životne sredine i suzbijanju klimatskih promena – osnovnih izazova modernog doba, ključno uspostavljanje vladavine prava, a ne vladavine moći.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji, Tobijas Flesenkemper, rekao je da je u Evropskoj uniji sve više propisa o zaštiti sredine i da i ljudska prava zahtevaju bavljenje pitanjima zdravlja, životne sredine i mogućnošću da se živi zdravo.

„Mora biti vladavina prava, a ne vladavina moći. Moramo da imamo prava koja ćemo poštovati radi zaštite životne sredine, a ne da ih kršimo“, rekao je Flesenkemper.
Direktor kancelarije Fondacije „Hajnrih Bel“ u Beogradu, Simon Ilse je istakao da ta fondacija pomaže Srbiji da radi na poglavlju 27 (životna sredina i klimatske promene), ali da je potrebno više raditi na odgovornosti države u toj oblasti.

„Ja verujem da je ‘Zelena agenda’ (EU) jako pozitivna i da je to odličan korak i za budućnost regiona (Zapadnog Balkana). Nadam se da ćemo uskoro videti konkretne korake“, rekao je Ilse.

An-Kristin Piplica iz Ambasade Nemačke u Srbiji je istakla da je borba protiv klimatskih promena duboko povezana s vladavinom prava.

„Klimatske promene su fundamentalni izazov našeg vremena i svi smo svesni da je to ključno pitanje za naš život, način života i ljudska prava“, rekla je Piplica i dodala da je sadašnje stanje životne sredine „opasnost koju smo sami stvorili, i to svakog dana radimo“.

Istakla je da je to loša vest, ali da je dobra vest da se radi na borbi protiv klimatskih promena.

„Moramo se baviti klimatskim promenama i videti koji su obavezujući propisi na međunarodnoim nivou i koji su mehanizmi i rešenja za promene“, dodala je nemačka zvaničnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari