POBUNA U FRANCUSKOJ VOJSCI PROTIV MAKRONA Objavljeno novo pismo: Sprema se građanski rat i vi to dobro znate!
Foto: EPA / Guillaume Horcajuelo

Generacija vatre

POBUNA U FRANCUSKOJ VOJSCI PROTIV MAKRONA Objavljeno novo pismo: Sprema se građanski rat i vi to dobro znate!

Planeta -

Grupa aktivnih francuskih oficira napisala je novo otvoreno pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u kome upozoravaju da se zemlja nalazi pred "građanskim ratom" koji se sprema posle svih ustupaka koje je on dao islamizmu.

I ovo pismo, kao i prethodno osvanulo je ponovo u nedelju u desničarskom časopisu Valeurs Actuelles, koje ima identičan ton kao i prvo pismo.

Za razliku od prethodnog koje je potpisalo 25 penzionisanih generala i aktivnih vojnika, novo pismo je anonimno i otvoreno je za potpisivanje široj javnosti. Do ponedeljka u podne prikupljeno je 100.000 potpisa.

Autori pisma su sebe opisali kao aktivne francuske vojnike, koji pripadaju mlađoj generaciji koja je videla stvarnu borbu tokom proteklih godina.

„Mi smo ono što su novine nazvale„ generacijom vatre “. Muškarci i žene, aktivni vojnici, svih vojski i svih vidova, svih mišljenja, svi volimo svoju zemlju. To su naši jedini zahtevi. I iako se po zakonu ne možemo govoriti javno podjednako je nemoguće da ćutimo “, navodi se u pismu.

U pismu se predsednik Makron optužuje se za „ustupke“ islamizmu na francuskom tlu, dok je vojska zemlje prolila krv za borbu protiv nje u „Avganistanu, Maliju, Centralnoafričkoj Republici ili negde drugde“.

Emanuel Makron, francuska vojska
foto: EPA / Guillaume Horcajuelo

Autori su takođe nagovestili da su barem neki od njih učestvovali u domaćoj operaciji Sentinelle, koja je pokrenuta nakon razornih terorističkih napada Šarli Ebdo 2015. godine, i bili svedoci da su određene etno-verske zajednice u Francuskoj potpuno odvojene od ostatka zemlje.

Za takve zajednice „Francuska ne znači ništa drugo nego predmet sarkazma, prezira ili čak mržnje“, navodi se u pismu.

Kao i prethodno pismo, i ovo novo upozorava republičke vlasti na predstojeći „građanski rat“, pri čemu je u pitanju samo postojanje Francuske.

„Još jednom se u Francuskoj sprema građanski rat i vi to savršeno dobro znate“, navodi se u pismu.

Ne govorimo o produženju vašeg mandata ili osvajanju drugog. Govorimo o opstanku naše zemlje, opstanku vaše zemlje.

Autori pisma takođe su izrazili snažnu podršku potpisnicima prvog i oštro su kritikovali vladin odgovor na njega.

„Da bismo ohrabrili starije oficire vojske da zauzmu stav i izlažu se, pre nego što ih besno sankcionišu čim napišu bilo šta drugo osim izveštaja o bitkama, čovek mora biti prilično perverzan“, navodi se u pismu.

Kukavičluk, obmana, izopačenost: ovo nije naša vizija hijerarhije. Suprotno tome, vojska je, par ekselans, mesto na kojem govorimo istinu.

Prvo pismo objavljeno je bilo 21. aprila - na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara protiv generala Šarla de Gola zbog njegove podrške u korist nezavisnosti Alžira - izazvalo je nered kod francuskih najviših zvaničnika.

Premijer Žan Kastek označio je poruku „inicijativom protiv svih naših republičkih principa, časti i dužnosti vojske“, dok je vojska obećala da će kazniti aktivne potpisnike.

Kurir.rs/RT/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track