Dostupni linkovi

Nestali liječnik koji je liječio Navalnog pronađen živ


Mural sa likom Navalnia u Saint Petersburgu, april 2021
Mural sa likom Navalnia u Saint Petersburgu, april 2021

Bivši glavni liječnik u bolnici u ruskom gradu Omsku, u kojoj se liječio Aleksej Navalni nakon što je otrovan prošlog ljeta, pronađen je živ nakon što je u subotu prijavljen njegov nestanak, saopštile su vlasti u Rusiji.

"Ministar zdravlja regije Omsk, Aleksandar Murahovski, sam je došao pred ljude u području sela Basli. U dobrom je stanju. Trenutno ga pregledavaju liječnici u bolnici u okrugu Boljšekovski", objavila je press-služba regionalne vlade u ponedjeljak (10. svibnja).

Izvor iz lokalne hitne službe rekao je da je Murahovski pronađen kad je izašao iz šume 30-ak kilometara od sela Pospelovo, gdje je nestao.

Prije nego je pronađen, u potrazi za nestalim liječnikom i dužnosnikom bila je pokrenuta velika operacija. Za njim su tragali spasilačke službe, policija, nacionalna garda, lovački inspektori i volonteri.

Murahovski je u studenom promaknut na poziciju regionalnog ministra zdravstva u Omsku. Navalni se tada narugao njegovom promaknuću objavom na društvenim mrežama.

"Lažete, lažirate rezultate testova, spremni ste udovoljiti svojim šefovima na bilo koji način - i svejedno dobijete nagradu i promaknuće", napisao je Navalni tada iz Njemačke, gdje je bio na liječenju od trovanja.

Liječnici u bolnici u kojoj se Navalni liječio, nakon što mu je iznenada pozlilo na letu iz Omska za Moskvu, davali su kontradiktorne izjave o uzroku njegovog stanja, spominjući u jednom trenutku trovanje psihijatrijskim lijekovima, a u drugom metabolički sindrom koji je uzrokovao pad šećera u krvi.

Murahovski je rekao da je metabolički sindrom "glavna radna dijagnoza", prenosi CNN. No berlinska bolnica Charite, u kojoj je Navalni na kraju izliječen, opovrgnula je tu dijagnozu i potvrdila je da je Navalni otrovan.

Navalni je u kolovozu prebačen iz Omska u Njemačku na liječenje.

Laboratorijska testiranja u tri europske zemlje, koja je potvrdilo svjetsko tijelo za nadzor kemijskog oružja OPCW, utvrdila su da je Navalni otrovan nervnim agensom novičokom, koji je izumljen u Sovjetskom Savezu, a koji se, vjeruju zapadne obavještajne službe, nastavio proizvoditi u malim količinama i u postsovjetskoj Rusiji.

Tri mjeseca prije nestanka Murahovskog, 4. veljače, njegov zamjenik u bolnici iznenada je umro. Iz bolnice su tada priopćili da je Sergej Maksimišin, zamjenik glavnog liječnika, preminuo u 55. godini života od srčanog udara. Sergej Maksimišin bio je voditelj odjela na kojem se liječio Aleksej Navalni.

Kremlj je više puta odbacio optužbe da su ruske vlasti pokušale ubiti Navalnog.

Navalni je u zatvoru od veljače zbog kršenja uvjetne kazne za presudu za navodnu pronevjeru, koju je i Europski sud za ljudska prava proglasio nelegitimnom zbog kršenja Navalnijevog prava na pošteno suđenje. Sud je odlučio da je Navalni prekršio uvjetnu kaznu jer se nije redovito javljao sudu - iako je u to vrijeme bio u induciranoj komi i daljnjem liječenju u berlinskoj bolnici.

XS
SM
MD
LG