Pisma Stepinca sporna zbog veličanja Pavelića i likvidacije Srba 1Foto: FoNet/SPC

Patrijarh srpski Porfirije (Perić) u intervjuu za zagrebački Večernji list izjavio da nedavnim pominjanjem „problematičnih mesta“ u nepoznatim pismima kardinala Alojzija Stepinca papi Piju Dvanaestom iz 1941. godine „nije prekršio dogovor o neiznošenju dokumenata u javnost“, što mu zameraju pojedini članovi zajedničke Komisije Buskupske konferencije Hrvatske i SPC za „slučaj Stepinac“.

Prema patrijarhovim rečima, „vatikanski arhivi, vezani za period kojim se u radu Komisija bavila, više nisu pod embargom i dostupni su svima“, a „njegovo pravo i dužnost je da iznosi mišljenje o pitanjima koja mu se postavljaju“.

Informativna služba SPC objavila je juče patrijarhov integralni intervju Večernjem listu, uključujući i „delove izostavljene zbog obima štampanog izdanja“.

U razgovoru za zagrebački dnevnik, patrijarh Porfirije rekao je šta je za njega sporno u pomenutim Stepinčevim pismima.

„Ne kao episkop ili sveštenik, čak ni kao hrišćanin, nego kao najobičniji čovek imam pravo, u najmanju ruku, da se zamislim nad rečenicom koja hvali hrišćansku veru Pavelića, maltene kao veru apostolskih razmera. Ili nad rečenicom koja kaže da treba biti oprezan prilikom prevođenja pravoslavnih u katolike, jer u mnoštvu onih koji prelaze iz pravoslavne u katoličku veru ima i poneko ko to čini iz interesa, kao da je tobože reč o dobrovoljnoj, slobodnoj promeni vere pokrenutoj oduševljenjem. Ili, da mi je problem rečenica koja govori o tome koliko je vremena potrebno da pravoslavni Srbi budu likvidirani… Pri tom, jasno sam rekao, i to i ovde ponavljam, da sam svestan da su okolnosti u kojima je Stepinac živeo i delovao bile više nego teške i komplikovane, da mu nije bilo nimalo jednostavno i lako. .. Ako je, pak, nekom problem to što ja imam problem sa iskazima u pismu o kojem je reč, mogu samo da kažem da mi je zaista žao“, rekao je, između ostalog patrijarh Porfirije.

Govoreći o svojoj dužnosti poglavara SPC, patrijarh najavio je da će se „zaista truditi da osnaži i afirmiše glas naroda, mišljenja mladih o životu Crkve, njihovu ulogu, delovanje; kao i učešće žena u svim aspektima života Crkve u kojima je to moguće“.

Kad je reč o odnosu SPC sa sa državnim vlastima, patrijarh je naglasio da zagovara kao univerzalan model saradnje po evropskom načelu kooperativne odvojenosti kako u Srbiji tako i bilo gde. On je potvrdio da bi posle Vaskrsa u Podgorici trebalo da potpiše sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore.

„Da otklonim još jednu lažnu dilemu koja se nameće: SPC nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države, naravno ukoliko su na delu poštovana prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Državljanstva i Srbije i Hrvatske

Na pitanja da li je njegova odluka kao mitropolita zagrebačko-ljubljanskog da uzme i hrvatsko državljanstvo bila „lični čin ili administrativni automatizam“, kao i da li će zadržati dvojno državljanstvo, patrijarh Porfrije izrazio je nadu da „međudržavna birokratija ne predviđa mogućnost gubljenja državljanstva“.

„Moram pitati pravnike. Kada me je Crkva poslala u Zagreb, nisam razmišljao ni o kakvoj drugoj mogućnosti, opciji – da negde odem dalje, da tražim eparhiju u Srbiji ili drugde. U Zagrebu sam, tu živim, tu mi je kuća, dom, treba da radim, služim Bogu, pomažem ljudima, mom narodu. Normalno je da budem državljanin zemlje u kojoj živim. Nisam, iskreno, imao na umu da uzimanjem državljanstva šaljem bilo kome bilo kakvu poruku. Samo sam hteo normalno da radim i smatrao da treba da pripadam onima sa kojima živim“, naglasio je patrijarh Porfirije. Patrijarh je rekao i da razmišlja o svom nasledniku na čelu Mitrpolije zagrebačko-ljubljanske, ali da o tome odlučuje Sveti arhijerejski Sabor SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari