Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Severna Makedonija: Mali uspesi i ozbiljna upozorenja

Autor: S.P.

Izvor: Novi magazin

Severna Makedonija: Mali uspesi i ozbiljna upozorenja

Izvor: Arhiva autora

Prema oceni Fridom hausa, država napreduje u demokratskom upravljanju i izbornom procesu, premda je i dalje među državama sa tzv. hibridnim režimom. Koliko “hibridnim”, pokazuje najnoviji izbor tužilaca, a posebno predsednice Sudskog veća

Vladajuće socijaldemokrate zahvatila je euforija posle objavljivanja izveštaja Fridom hausa u kojem su Severna Makedonija i Uzbekistan izdvojeni kao države u tranziciji s najvećim demokratskim napretkom prošle godine. Iako je poboljšanje sa sitnim postotkom od 0,07 odsto, što je drugi najbolji rezultat od ukupno 29 tranzicionih zemalja koje su pod lupom organizacije koja meri stepen slobode i demokratije u svetu. No, ako je ovo dobra vest, loša je što S. Makedonija ostaje zaglavljena među državama s “hibridnim režimom”.

Posebno bitna u ovom izveštaju je konstatacija da je “u S. Makedoniji, centar-levičarska vlada premijera Zorana Zaeva popravila deo institucionalnih šteta koji su napravili njihovi desničarsko-populistički prethodnici, a i dalje ima mogućnost da isporuči blagodeti demokratije”. Za Fridom haus uspešna priča posebno je potrebna Balkanu, gde su demokratski procesi nazadovali u više zemalja, pa je makedonski pomak posebno izdvojen i naglašen. Naime, prvi put posle cele jedne decenije u zemlji je zaustavljen permanentni otklon od demokratije, a opšti uspeh je popravljen sa 3,72 na 3,82. Nova vlada je snažno posvećena napuštanju statusa zarobljene države, dok se VMRO-DPMNE bori da zadrži bivše vođe izvan zatvora, ometajući rad parlamenta i pokušavajući da rasplamsa makedonski nacionalistički sentiment”, navode se u Izveštaju tendencije delovanja vlasti i opozicije.

 

CEMENT PLUS: Premijer Zoran Zaev je odmah na svom fejsbuk profilu napisao da su prepoznate “politike Vlade u odnosu na unapređenje ljudskih prava i slobode i demokratski ambijent u kontinuitetu”. Njegova desna ruka, vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski, smatra kako Izveštaj potvrđuje da je država na pravom putu”, dok je za ministra pravde Bojana Maričića sve ovo “dokaz da reforme daju rezultate”.

Demokratske procese u zemljama Fridom haus ocenjuje u sedam kategorija, sa rejting-skalom od 1 do 7, a kod Severne Makedonije je napredak konstatovan u dve – nacionalno demokratsko upravljanje i izborni proces. Pri tome, najbolje je ocenjeno stanje u građanskom društvu (4,75). Na drugoj strani lestvice sa ocenama od 3,25 i dalje su oblasti koje su bukvalno rak-rana makedonskog društva – okvir i nezavisnost pravosudnog sistema i korupcija. U izveštaju je podvučeno da korupcija ostaje ozbiljan problem, te da je široko rasprostranjena nekažnjivost za korupciju vladinih funkcionera, uključujući članove parlamenta i ljudi iz pravosuđa.

I baš u vreme kada je obelodanjen izveštaj, u oblastima koje su zacementirane na začelju, evidentirana su dešavanja koja za deo javnosti, ne samo opozicione, ne daju nadu u brzo popravljanje.

Savo

Piše: Savo Pejčinovski

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.