Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Hrvatska: Bitka za Zagreb

Autor: S. D,

Izvor: Novi magazin

Hrvatska: Bitka za Zagreb

Izvor: Facebook

Sigurno je da će se do gradonačelnika doći tek u drugom krugu

Da se nije umiješala medicina, glavni grad Hrvatske možda bi doživio da netko nakon 21 godine s vlasti smijeni gradonačelnika Milana Bandića. No, kako je on pred par mjeseci iznenada umro, na čelo Zagreba svakako će doći nova osoba. A prilično je izvjesno i koja – kandidat zeleno-lijeve koalicije ‘Možemo!’ Tomislav Tomašević. Prema čitavom nizu anketa, podrška mu se kreće između 35 i 40 posto, dok najizgledniji sljedeći kandidat ili kandidatkinja ne doseže ni 20 posto.

Da li će se to pretvoriti u stvarnu pobjedu, formalno ostaje da se vidi, ali je ishod gotovo izvjestan. Sigurno je da će se do gradonačelnika doći tek u drugom krugu, a nevjerojatno je da se svi Tomaševićevi protivnici ujedine oko jednog protukandidata ili kandidatkinje i osvoje većinu. Tako će Zagreb najvjerojatnije doživjeti dvostruku promjenu: da nakon neviđeno duge vladavine gradonačelnik više ne bude Milan Bandić, ali i da na njegovo mjesto dođe kandidat koji nije potekao iz partija koje su donedavno neuspješno konkurirale Bandiću, a zapravo s njim surađivale i dijelile svoje kadrove.

 

MOŽEMO: Koalicija ‘Možemo!’ okuplja četiri-pet grupa koje su na političkoj sceni donedavno bile gotovo marginalne. Ili su imale tek kratkotrajne uzlete, kao Orah (Održivi razvoj Hrvatske), koji je zabljesnuo samo na valu popularnosti svoje osnivačice, bivše ministrice zaštite okoliša u prvoj polovici mandata Milanovićeve vlade. Prava okosnica te koalicije jeste stranka Zagreb je naš, nastala iz čitav decenij dugog angažmana mnoštva formalnih i neformalnih organizacija i grupa protiv Bandićevih zahvata u tkivo grada, vođenih prije svega privatnim dobicima (i profitima i, opravdano se sumnja, koruptnim provizijama), a ne poboljšanjem kvalitete života. Taj je angažman prokazivao pogodovanje privatnim investitorima, jeftinu prodaju javnih resursa (počevši od samog prostora) i zanemarivanje, čak i pogoršavanje kroničnih bolesti grada kao što je zagušenost privatnim prometom.

Srdjan Dvornik1

Piše: Srđan Dvornik

 

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.