10. maj  2021. 10.48  | Izvor: Tanjug

Galenika u prvom kvartalu povećala proizvodnju za 32 odsto

BEOGRAD -

Beogradska farmaceutska kompanija Galenika je u prvom kvartalu 2021. povećala proizvodnju za 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine i zabeležila rast na tržištu Srbije od šest odsto.

Izvoz u zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija) porastao je za 147 odsto, dok je na međunarodnim tržištima van regiona (EU, Bliski istok, Afrika) Galenika povećala izvoz za 96 odsto, saopštila je kompanija.

galenika, fabrika

Registrovano je osam novih proizvoda, od kojih je četiri već pušteno u promet, a plan je da do kraja 2021. na tržište bude lansirano još 10 novih proizvoda.

Kako je navedeno, u saradnji sa sestrinskom kompanijom iz Brazila - EMS, Galenikin institut za istraživanje i razvoj radi na transferu tehnologije još četiri proizvoda iz novije generacije generičkih lekova.

Kompanija Galenika a.d. Beograd sa sedištem, fabrikom i Institutom za istraživanje i razvoj u Zemunu, ove godine obeležava punih 76 godina uspešnog poslovanja.

Farmaceutska kompanija Galenika osnovana je 1945. godine, a krajem 2017. godine postala je deo NC Grupe, koja obuhvata i EMS - najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u celoj Latinskoj Americi.