ROBIN HUD PONOVO UDARA: Sajber napad bande "DarkSajd" ugasio veliki gasovod u Americi
Foto: Printscreen/VOA

napad na gasovod

ROBIN HUD PONOVO UDARA: Sajber napad bande "DarkSajd" ugasio veliki gasovod u Americi

Planeta -

Sajber banda "DarkSajd" izazvala je gašenje vitalnog gasovoda u SAD.

Pokušaj sajber-iznude koji je izazvao gašenje vitalnog gasovoda u SAD izvela je kriminalna grupa poznata kao "DarkSajd", koja gaji imidž modernog Robina Huda, tako što krade od korporacija i daje deo u humanitarne svrhe, otkrila su danas dva izvora bliska istrazi.

Gašenje se razvuklo na treći dan, a administracija predsednika SAD Džoa Bajdena ublažava regulative po pitanju transporta naftnih derivata na autoputevima, kao poslednji pokušaj da se izbegne prekid u snabdevanju goriva, preneo je AP.

Stručnjaci kažu da će cene gasa najverovatnije ostati iste ukoliko se gasovod vrati u normalu narednih nekoliko dana, ali da bi incident, koji se opisuje kao najveći sajber-napad na važan deo američke infrastrukture, trebalo da posluži kao poziv za buđenje kompanijama, da shvate koliko su ranjive.

Gasovod, kojim upravlja kompanija iz Džordžije "Kolonijal pajplajn", dostavlja oko 45 odsto goriva koje se potroši na istočnoj obali SAD.

"Kolonijal pajplajn" je nazvao napad "rensomverom", u kojem hakeri obično zaključavaju kompjuterske sisteme šifrovanjem podataka, parališu mreže i traže veliki otkup da otključaju podatke.

"Kolonijal pajplajn" je rekao da aktivno radi na procesu vraćanja IT sistema i dodao da je u kontaktu s predstavnicima zakona i ostalim predstavnicama saveznih agencija.

Dve osobe bliske istrazi identifikovali "DarkSajd" kao počinioca.

U pitanju je banda koja se "profesionalizovala" u kriminalnoj industriji, koja je koštala zapadne zemlje desetine milijardi dolara u prethodne tri godine.

"DarkSajd" tvrdi da ne napada bolnice i staračke domove, obrazovne ili vladine ustanove i da deo novca koji dobije ucenom daje u humanitarne svrhe.

Hakeri ove grupe su aktivni od avgusta prošle godine i i ne napdaju organizacije iz bloka bivšeg Sovjetskog Saveza.

Napad na "Kolonijal pajplajn" američka javnost tumači kao jedan od najozbiljnijih do sada – što je podstaklo pozive političih predstavnika na poboljšanje zaštite važne energetske infrastrukture od napada hakera.

Kolonijal pajplan dnevno prebacuje 2,5 miliona barela benzina i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku Sjedinjenih Država.

Naftovodom dužine 8.850 km snadbevaju se glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Stručnjaci iz oblasti maloprodaje goriva, među kojima i oni iz Američkog automobilskog udruženja, ukazali su da bi višednevni prekid mogao imati značajne uticaje na regionalne zalihe goriva, posebno na američkom jugoistoku.

Bela kuća je saopštila u subotu da je predsednik Džozef Bajden upoznat sa sajber napadom - dodajući da vlasti nastoje da pomognu kompaniji Kolonijal pajplajn da obnovi poslovanje i spreči poremećaje u snabdevanju korisnika.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sancije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade.

Bajden je takođe prošle nedelje rekao da očekuje da će uskoro biti mogućnosti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dve države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track